IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски регулатор може да спъне Nvidia по пътя ѝ към Arm

Азиатски компании се опасяват, че няма да имат достъп до интелектуалната собственост на британската компания

12:30 | 19.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/RITCHIE B. TONGO</em></p>

Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

Регулаторите в Китай може да са основна бариера в опита на американската Nvidia да купи британския производител на чипове Arm от SoftBank в сделка за 40 милиарда долара. Това поне твърдят редица пазарни анализатори, цитирани от CNBC.

Мегасделката, която ще създаде най-голямата компания за чипове на Запад по пазарна стойност и глобален обхват, бе обявена в началото на септември. Но тя далеч не е сигурна предвид редицата регулатори, които могат да преценят дали да я разрешат, или не, включително китайското министерство на търговията (MOFCOM) и китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR).

"Технически Пекин може да блокира сделката", каза Абишур Пракаш, геополитически специалист в Центъра за иновации на бъдещето, консултантска компания, базирана в Торонто.

Не би било за първи път китайските регулатори да попречат на американска фирма за чипове да купи европейски играч. През 2018 г. SAMR блокира опита на Qualcomm да купи холандския производител на чипове NXP.

Бил Рей, старши анализатор в изследователската фирма Gartner, казва пред CNBC, че китайските регулатори „ще се стремят да извлекат конкретни гаранции, преди да дадат одобрение“.

Някои от тези гаранции може да са извън възможностите на Nvidia, смята той, позовавайки се конкретно на сегашното предоставяне на интелектуална собственост на Arm за китайския бизнес.

Рей вярва, че Nvidia вероятно ще се опита да увери китайските регулатори, като каже, че технологията на Arm е британска и че бъдещите инвестиции в Обединеното кралство ще гарантират, че тя ще остане такава. 

„Провизиите за Китай едва ли ще бъдат проблем”, пояснява той. „Това обаче пренебрегва влиянието, което САЩ оказват върху Обединеното кралство, и способността на американската администрация да влияе на компании извън очевидната си юрисдикция”, предупреждава специалистът.  

Джеф Блабър, вицепрезидент по изследователската дейност в анализаторската компания CCS Insight, пояснява: „Не би трябвало да е изненадващо, че Китай се очаква да бъде голямо препятствие за регулаторното разрешение“.  

"Китайската технологична индустрия е изградена на базата на Arm, така че има собствен интерес от статуквото, особено ако предложеният сценарий стане собственост на американска компания“, добавя Блабър. „Регулаторният контрол е неизбежен и структурата на собственост на Arm Technology China добавя допълнителна сложност в процеса“. 

Arm е считана за бижуто в короната на британската технологична индустрия. Нейните енергийно ефективни архитектури за чипове се използват в 95% от смартфоните в света и 95% от чиповете, проектирани в Китай.

Фирмата със седалище в Кеймбридж има съвместно предприятие, наречено „Arm China“ с китайската компания за частни инвестиции Hopu Investments. Arm China е със седалище в Шанхай, което означава, че китайските регулатори ще имат право да преразгледат предложената сделка с Nvidia. 

Китайската чип индустрия призова Пекин да разследва сделката, като предупреди, че тя би предоставила на САЩ контрол над ключова технология, която се използва в почти всички телефони в света.

Джу Дзин, заместник-председател на Пекинската асоциация за чиповете, заяви, че на американска компания не може да се вярва, ако тя притежава Arm.

„Вижте как САЩ се отнасят с Huawei“, каза той пред The Paper, китайско цифрово издание, собственост на държавата, през септември. „Ако Arm бъде придобита от американска компания, всички ще се притесняват”. 

Законодателите във Вашингтон наказват Huawei от години, твърдейки, че фирмата представлява заплаха за националната сигурност. През май САЩ въведоха нов контрол над износа за Huawei, който има за цел да ограничи достъпа на компанията до чипове, произведени с американско оборудване. На следващия месец САЩ включиха Huawei в списък от 20 китайски фирми, за които се твърди, че са собственост или контролирани от китайската армия.

Global Times, друг държавен вестник, също призова Пекин да се намеси. „Възможността Arm да бъде политизирана като технологично оръжие на САЩ срещу китайските технологични компании трябва да бъде възприета сериозно“, предупреждава изданието.   

Китайските дизайнери на чипове, включително подразделението за проектиране на чипове HiSilicon на Huawei, се притесняват, че ще загубят достъп до интелектуалната собственост на Arm след сделката с Nvidia, твърди и The ​​Financial Times.  

„Все още ли ще намери начин да ни предостави интелектуална собственост след придобиването? Трябва да кажа, че съм малко притеснен“, казва един дизайнер на чипове от HiSilicon, който е пожелал да не бъде назоваван. А Huawei отказва коментар.

Сделката също така ще бъде разгледана от правителствата и регулаторите в Европа, САЩ и Великобритания По-рано този месец двама британски технологични инвеститори заявиха, че очакват сделката да бъде блокирана от някоя страна.

Противопоставянето на сделката е особено силно във Великобритания, като съоснователят на Arm Херман Хаузер ръководи атаката, наричайки я „абсолютна катастрофа“ за Кеймбридж, Великобритания и Европа. Основните му опасения, които се споделят от шепа британски законодатели, са, че Nvidia може да премести централата на Arm или да намали броя на служителите на Arm в даден момент в бъдеще. 

Той също така казва, че Nvidia ще „унищожи“ бизнес модела на Arm, който включва лицензиране на проекти за чипове на около 500 други компании, включително няколко, които се конкурират директно с Nvidia, и че сделката ще създаде монопол.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още