IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber придобива британската Autocab

Компанията продава на частни фирми софтуер за резервации

09:40 | 06.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies обяви, че придобива британската технологична фирма Autocab, която продава на частни фирми софтуер за резервации и наемане. Този ход ще позволи на такси приложението да достигне до потребителите на места, където в момента не оперира, предава Ройтерс.

Сделката в крайна сметка ще разшири обхвата на Uber във Великобритания до около 170 населени места от 40, в които е достъпна в момента, и ще позволи на компаниите за таксиметрови и частни автомобили под наем, които използват софтуера на Autocab, да се разширят и „да предложат повече възможности за печалба на местните шофьори“, като доставки , заявиха компаниите в изявление в четвъртък.

Базираната в Силициевата долина компания твърди, че придобиването ще ѝ позволи да свърже хората, които отварят приложението на Uber на места, където услугата не е налична, с други оператори, като ще започне от Великобритания, но има идея и за повече страни.

Компаниите не разкриват каква е стойността на сделката, нито посочват повече подробности за нея.

“Autocab е работила успешно с таксиметрови и частни оператори за наемане на превоз по света в продължение на повече от 30 години и Uber може да научи много от нейния опит“, посочва лидерът на Uber за Северна и Източна Европа.

Освен това Uber ще търси допълнителни начини да подсили приходите си, свързани с нейната платформа за услуги като доставките на храна.

Autocab твърди, че работи в 30 страни и Uber може в крайна сметка да разшири програмата си. Uber пояснява, че сделката ще помогне и на компанията, базирана в Англия, да експандира допълнително.

„Всеки месец хиляди хора отварят приложението Uber на места, в които компанията не работи, за да се опитат да пътуват“, казва компанията в изявлението, въпреки че Uber не е добавяла нов град за бизнеса си във Великобритания от 2016 г.

Uber, която трябва да отчете финансовите си резултати по-късно в четвъртък, се бори с рязък спад на потребителите тази година, след като пандемията на Covid-19 накара шофьорите и клиентите да останат у дома. Компанията обяви, че  пътуванията са спаднали с около 80% през април в разгара на блокиранията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още