IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делта вариантът на коронавируса може да охлади петролните пазари

Анализаторите не очакват продължаващ ръст на цената на петрола до края на годината, а пандемията реално ще има само психологическо въздействие на пазарите

20:45 | 30.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Разпространението на делта варианта на коронавируса може да охлади ентусиазма на петролните търговци, пише Ройтерс. Прогнозите са, че до края на годината цената на петрола ще остане на нивото от около 70 долара за барел.

Повечето анализатори, коментирали темата пред агенцията, посочват, че подкрепа на цената оказва бързото икономическо възстановяване и по-бавното от очакваното завръщане на Иран. Но разпространението на делта варианта на коронавируса може да окаже ограничаващо въздействие върху пазарите.

Новите вълни на коронавируса ще имат влияние върху доверието, не толкова върху доставките и потреблението, тъй като вероятността политиците да наложат нови тежки ограничения е минимална, пише анализаторът Джилиъс Байер от Carsten Menke.

Петролните продукти ще бъдат нов източник на волатилност на пазарите, особено ако бъдат надценени през лятото, което ще увеличи натиска към производителите, коментира още той.

По-рано този месец ОПЕК+ се разбраха да увеличат доставките на петрол в размер на 2 млн. барела дневно в периода август - декември 2021 година. Това споразумение беше направено, след като цената на петрола достигна 2 и половина-годишен пик, припомня Ройтерс.

Повечето анализатори, дали мнението си за агенцията, не са убедени, че цената на петрола ще атакува нивата от 80 долара за барел през тази година. Но всички са категорични, че нивото не е устойчиво.

С увеличаване на квотата на ОПЕК, възможното завръщане на американския петрол на международните пазари през втората половина на годината и неяснотата около коронавируса, цена от около 70 долара е реалистична, коментира Франк Шаменбергер от LBBW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още