IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е внесъл три пъти повече американски петрол през 2020 г.

Въпреки пандемията от коронавирус Китай отчита рекорден внос на суровината през миналата година

10:33 | 20.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вносът на петрол от САЩ в Китай се утроява през 2020 година, показват данните на китайската митническа служба, цитирани от Ройтерс. През миналата година страната отчете рекордни нива на вноса на суровината въпреки пандемията от коронавирус.

Ройтерс отбелязва, че китайските компании са се възползвали от търговско споразумение с Вашингтон и са купили 19,8 млн. тона петрол от САЩ. Само през декември Китай е внесъл 3,6 млн. тона американски петрол, показват още данните на статистиката.

Въпреки стабилния ръст САЩ остават далеч назад по отношение на водещите търговски партньори на Китай при вноса на петрол. Лидер и тази година е Саудитска Арабия, която е доставила почти 85 млн. тона петрол на страната. Това е ръст от 1,9 на сто.

Съвсем малко изостава Русия с 83,5 млн. тона и увеличение от 7,6% на годишна база.

Третият по големина вносител на петрол за китайската икономика е Ирак - малко над 60 млн. тона, което е увеличение от 16 на сто спрямо 2019 година.

Като цяло Китай, който е най-големият вносител на петрол в света, е купил 542,4 млн. тона суровина от своите търговски партньори през 2020 година. Спрямо предходната година вносът се повишава със 7,3%, сочат още данните.

Ройтерс отбелязва, че Саудитска Арабия е изпреварила Русия в последните месеци на годината като основен доставчик на петрол за Китай. Страната е започнала кампания по намаляване на цените за големите си клиенти през ноември, което е активирало търговията.

Освен това Саудитска Арабия има по-гъвкава логистика и географска близост до рафинериите на Китай, допълва още агенцията.

Вносът на петрол в Китай е засегнат от американските санкции срещу Иран и Венецуела. Именно това позволи на Ирак да заеме третата позиция, а Бразилия да влезе в Топ 5 в списъка с вносителите. С агресивна ценова политика Бразилия успя да измести Ангола от четвъртата позиция, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още