IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една петролна компания в САЩ преустановява добива в находището „Бакен“

Само 4 сондажни обекта на Oasis Petroleum, която има дългосрочен дълг в размер на около 2,7 млрд. долара, ще продължат да действат в САЩ до края на годината

11:01 | 29.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Oasis Petroleum Inc е поредната голяма сондажна компания в американския щат Северна Дакота, която е решила да преустанови дейността по всички сондажи в находището „Бакен“, съобщава Ройтерс, като се позовава на източници, запознати с въпроса. Поводът за това решение е вълната от съкращения на производството, която обхвана американската шистова индустрия заради срива на цените на петролните пазари.

Oasis Petroleum е поискала от своите екипи в региона да излязат в почивка, като възнамерява напълно да спре всички сондажни дейности поне за няколко седмици, казват източниците на информационната агенция.

Добивите на суров петрол в басейна „Бакен“, които се понижиха след срива на петролните цени през 2014-2015 г., се увеличиха с повече от 50% през последните три години и в началото на 2020 г. достигаха нива от 1,5 млн. барела на ден. До февруари производителите в региона бяха започнали да намаляват разходите си по сондажите и се подготвяха за продължителен растеж на добивите през 2020 г. 

Цените на петрола в САЩ се сринаха до отрицателна територия за първи път в историята през миналата седмица, т.е. продавачите трябва да плащат на купувачите, за да вземат техния петрол. Същевременно и свободното пространство за съхранение бързо се стопи, тъй като пандемията от новия коронавирус заличи 30% от глобалното търсене на петрол.

Производителите на черно злато в САЩ се постараха да намалят добива и ограниченията се извършиха с особено бързи темпове в Северна Дакота, където през 2019 г. се добиваха повече от 1,4 млн. барела на ден. Основните оператори на шистови сондажи в щата, включително Continental Resources Inc, най-големият производител на петрол в Северна Дакота, спряха операциите си и уведомиха някои клиенти, че няма да доставят суров петрол.

Oasis планира да работи с около 4 сондажни инсталации през цялата година, две от които се намират в басейна „Уилистън“ и две - в „Делауеър“ в Пермския басейн, заявиха от компанията по време на последната дискусия за приходите и печалбата с анализатори в края на февруари.

Регулаторните органи в Северна Дакота планират да разгледат на 20 май дали производството на петрол при ниски цени представлява загуба на ресурси, според известие, публикувано от Индустриалната комисия на щата.

Американските шистови производители се сблъскват челно с кризата, комбинираща ниски цени и високи нива на дълг. Очаква се увеличаване на броя на компаниите, които ще потърсят защита от фалит през следващите седмици, заявяват представители на индустрията.

Oasis има дългосрочен дълг в размер на около 2,7 млрд. долара към края на 2019 г., според последния финансов отчет на компанията.

„Докато паричният поток на Oasis се влошава поради ниските цени на суровината, компанията ще се сблъска и с нарастващия риск за рефинансиране на дълга“, казва в бележка този месец Амол Джоши, вицепрезидент и старши кредитен директор на Moody's Investors Service. Агенцията понижи рейтинга на Oasis и промени прогнозите си за оценка на "негативна" от "стабилна".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
това е щото онанираме връз него, дъртия си пада малко обратен въпреки че комунизма при него е по рождение !Айде сега се сети защо не чуваш тоя вой (дето никога не го е имало)? Може би защото винаги ни е било през *** за русия и подигравките са ни към вас, малоъъумните подръжници на джуджето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Откъм групата на онaниcтите (фоня, стоенча, ватника, кухарката и т.н.), както ги определи мави, не се чува обичайния вой за рашата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още