IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след неочаквания спад в американските суровинни запаси*

Цената на златото продължава да държи ниво от над 1800 долара за тройунция

09:20 | 01.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават в сряда, след като бе съобщено, че американските суровинни запаси са спаднали повече от очакваното. Това повиши оптимизма, че търсенето се възстановява въпреки възхода на коронавирусната пандемия в световен мащаб, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,92%, или 0,38 долара, до ниво от 41,65 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 39,70 долара за барел, което е понижение от 0,43 долара, или 1,09%.

Запасите на суров петрол и бензин в САЩ са намалели повече от очакваното през миналата седмица, докато запасите от дестилирани горива са се повишили, показват данните, публикувани от Американския петролен институт късно във вторник.

Суровинните запаси са намалели  с 8,2 милиона барела до 537 милиона барела в сравнение с прогнозите на анализаторите за спад от едва 710 000 барела.

„Ако оценките на Американския петролен институт бъдат потвърдени от данните на Администрацията за енергийна информация, които трябва да излязат утре, това ще се разглежда като категорично бичи сигнал“, казва Стивън Инес, главен стратег в AxiCorp.

Все още има вероятност цените да бъдат ограничени, смятат анализаторите, тъй като коронавирусът предизвика спад в търсенето на гориво с около една трета.

Анкетирани от Ройтерс анализатори посочиха, че цените на петрола ще поддържат ниво от  около 40 долара за барел през тази година, като възстановяването може да стане по-силно през четвъртото тримесечие.

Коронавирусът продължава да се разпространява в световен мащаб с все по-бързи темпове на заразяване. Случаите сега са повече от 10 милиона, като повече от половин милион души са починали вследствие на COVID-19.

Цената на златото пък бележи ръст от 0,09% до ниво от 1802,10 долара за тройунция.

Във вторник фючърсите върху златото поскъпнаха до над 1800 долара за за първи път от 2011 г., завършвайки тримесечието до края на юни с ръст в цената от 12,8%. А за полугодието златото е добавило 18% към стойността си.

*Информацията е актуална към 08:59 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още