IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува в тесни граници в края на седмицата

Силно търсене се наблюдава в Югоизточна Азия, където броят на танкерите с петрол около Сингапур и Малайзия е намалял наполовина

09:58 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се движат в тесни граници в петък, подкрепени от съкращенията в добива и силното търсене, които водят до затягане на пазара. От друга страна, перспективите за нарастващ добив в САЩ оказват натиск над цените, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,26% до 57,02 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,3% до 63,74 долара за барел към 9:45 часа българско време.

По-високите цени са резултат от усилията на ОПЕК и Русия да балансират пазара, като свият предлагането, както и от силното търсене и нарастващото политическо напрежение.

Силно търсене се наблюдава в Югоизточна Азия, където броят на танкерите с петрол около Сингапур и Малайзия е намалял наполовина. „Промените в резервите през последните месеци сигнализират, че съотношението между предлагане и търсене се е подобрило“, казва Уилям O'Лафлин, анализатор в Rivkin Securities. 

Все пак някои анализатори изразяват предпазливост. „Това движение във възходяща посока може да е краткотрайно. Възможно е шистовият добив да се възстанови относително бързо“, коментират от Morgan Stanley.

От Goldman Sachs пък предупреждават за волатилност в цената заради напрежението в Близкия изток, особено между членките на ОПЕК Саудитска Арабия и Иран. „Виждаме потенциал за по-висока волатилност в спотовите цени през идните седмици“, пише в анализа на инвестиционната банка.

„Нарастващият брой на нефтените платформи в САЩ ще окаже натиск надолу над цените, а евентуална допълнителна ескалация на геополитическите напрежения може да доведе до нов голям подем“, пише в бележката на Goldman Sachs.

Следващата среща на ОПЕК е на 30 ноември във Виена и се очакват договорката за свиване на добива да бъде удължена и след края на март 2018 г.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още