Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Радиоактивната тайна на петролната индустрия в САЩ

Фракингът крие своите тъмни тайни, но колко дълго може да ги пази далеч от обществеността?

Радиоактивната тайна на петролната индустрия в САЩ

Снимка: pixabay

В статия за Rolling Stone, Джъстин Нобел пише, че петролните служители всъщност са работници, които се занимават с радиоактивност, след като прекарва повече от година и половина в проучване и докладване на радиоактивността при отпадъците след фракинг при шистовата индустрия, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Когато се пробие кладенец, той произвежда тон остатъчна течност, солено вещество, което излиза от земята. Шистовите кладенци могат да произвеждат до десет пъти повече от тази течност, отколкото при конвенционалния добив на петрол и газ. Въпреки че въглеводородите се оказват полезни, тази течност трябва да бъде извозена някъде и изхвърляна. Често тя се инжектира отново в кладенци или в някои случаи се изпраща до водно пречиствателни станции. 

Още по темата

Проблемът е, че тази течност може да бъде радиоактивна. Както Нобел пише за Rolling Stone, контактът с нея може драстично да увеличи риска от рак. Работниците, които обработват отпадъците, очевидно, са изложени на голям риск. Но има и много други покрай тях. Течността се използва за размразяване на пътища, така че общините разпространяват по същество радиоактивността по всички пътища в различни части на страната.

Старото оборудване на петролните находища също е пренаредено.

Петролната и газовата промишленост отхвърлят риска за човешкото здраве от радиоактивната течност, която се среща в естествената среда и не е нещо, за което някой трябва да се тревожи. Част от експертите, които Нобел интервюира, обаче твърдят друго.

На първо място схващането, че само защото нещо съществува естествено по света, не значи, че не може да вреди.

„Арсенът е напълно естествен, но вероятно не бихте ми позволили да си сложа арсен в обяда“, посочва един от експертите.

Второ, промишлеността е слабо регулирана, когато става въпрос за радиоактивни вещества. Длъжностни лица на Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) и Комисията за ядрено регулиране посочват пред Нобел, че не носят отговорност за регулирането на радиоактивността при петролната и газовата индустрия.

Това не е само екологична история или история за обществено здраве. Това е и финансова история.

В нея става въпрос за недоброто регулиране на петролната и газовата промишленост.

И потенциално виси един огромен проблем за тази индустрия, ако местното, щатското или федералното правителство решат някога да се заемат с въпроса сериозно.

Ако компаниите от тази сфера бъдат принудени да плащат по някакъв начин за пречистването на тези отпадъци, може да се стигне до финансов крах при положение, че EPA започне да третира отпадъчната течност като радиоактивен материал.

Но както отбелязва Rolling Stone, обществената осведоменост за самия проблем може да се окаже достатъчно голям проблем за индустрията.

Докато проблемите на индустрията с климатичните промени са прекалено разтегнати във времето и пространството, извличането на радиоактивни материали от земята и разпространението им по пътищата например изглежда много по-заплашително в момента.

Изглежда че нетрадиционната петролна и газова промишленост съществува от цяла вечност и ѝ предстои още толкова живот. Но, реално погледнато, нейната история е едва на десетина години и с всяка изминала година излизат все по-ужасяващи истини относно рисковете за човешкото здраве.

На фона на подобни случаи някои кандидати за американски президент вече настояват за прекратяване на фракинга.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Няма проблеми, ръждивият гибон ще глътне някой друг милион да си затвори очите. Или да намали още малко парите за EPA.
1
 
16
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Това е капитализмът в действие. Парите са над всичко. Природата, здравето и бъдещето са без значение.

Още от Суровини
След рязък ръст заради намалените запаси петролните цени поемат надолу*