IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с петрол е волатилна в сряда под тежестта на различни фактори*

Последната ескалация в търговската война между САЩ и Китай предизвика тревоги за световния икономически растеж и търсенето на петрол

09:56 | 19.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол е волатилна в сряда под тежестта на различни фактори, след като по време на азиатската сесия цените тръгнаха надолу, а по-късно смениха посоката си. Един от факторите, който движи търговията е изненадващият ръст в запасите от суров петрол в САЩ, предава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през октомври поскъпват с 0,16% до 69,96 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си от 0,06% до 79,08 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 1,2 млн. барела до 397,1 млн. барела в седмицата, приключила на 14 септември, сочат данните на Американския петролен институт. За сравнение, анализаторите очакваха свиване на запасите с 2,7 млн. барела.

Складовите наличности на дестилатни горива, които включват дизелово гориво и отоплително гориво, са се увеличили с 1,5 млн. барела при прогноза за повишение с 651 хил. барела.

Очаква се в неделя да има среща между членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и производители извън картела, за да обсъдят спазването на политиките за производство.

ОПЕК заедно със страни, които не са членове на Организацията, включително Русия, се договориха от началото на 2017 г. да ограничават производството на петрол, за да подкрепят цените.

Междувременно Bloomberg съобщи във вторник, цитирайки неназовани източници, че Саудитска Арабия би била удовлетворена от цена на един барел от малко над 80 долара в краткосрочен план. 

Пазарът е в очакване на санкциите от страна на САЩ срещу иранския петрол сектор, които трябва да влязат в сила от ноември.

Последната ескалация в търговската война между САЩ и Китай обаче предизвика тревоги за световния икономически растеж и търсенето на петрол. След като Вашингтон удари Китай с нови мита върху стоки за 200 млрд. долара, Пекин отговори с мита за 60 млрд. долара.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,42% до 1207,90 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на зелена територия.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатската пари, се понижава с 0,09% до 94,53 пункта. Доларът остава стабилен спрямо йената на ниво от 112,37 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,46% до 0,7253 долара.

* Информацията е актуална към 9:14 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още