IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото е напът към най-големия си месечен ръст от 2016 г.

Печалбите при златото започнаха да се трупат през миналата седмица, след като Федералният резерв даде сигнал за възможно понижаване на лихвените проценти в САЩ

12:04 | 28.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възходящата тенденция при златото продължава, като ценният метал е напът да изпрати юни с най-големия си месечен ръст от 2016 г. насам на фона на предстоящата среща тази събота между президентите на САЩ и Китай, съобщава Bloomberg.

Цените на златото нараснаха заради очакванията за разхлабване на паричната политика в САЩ, растящото геополитическо напрежение и по-бавния икономически растеж в условията на продължителна търговска война между САЩ и Китай. Срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин в Япония може да определи следващия епизод от техния спор.

Печалбите при златото започнаха да се трупат през миналата седмица, след като Федералният резерв даде сигнал за възможно понижаване на лихвените проценти в САЩ, а други централни банки, включително Европейската централна банка, насочват политиката си в посока стимулиране на икономиката.

„Ясният сигнал за по-ниски лихви за по-дълго време и слабостта на долара са важни подкрепящи фактори за златото“, коментира Майкъл Маккратни, главен пазарен стратег в CMC Markets Asia Pacific Pty. Според него ако срещата между Тръмп и Си Дзинпин не даде резултат, през следващата седмица златото може да тества нивото от 1430 долара.

Златото с незабавна доставка повиши цената си с 0,4% по време на азиатската сесия до 1415,81 долара за тройунция, като на месечна база ръстът е с 8,5% - най-бързото поскъпване на ценния метал от юни 2016 г. Цената дори достигна 1439,21 долара за тройунция във вторник, което е най-високото му ниво от 2013 г. насам по данни на Bloomberg. При щатския долар пък се наблюдава обезценяване с 1,6% през този месец.

„Периодът от края на 2019 г. и до началото на 2020 г. се възприема като по-благоприятен за по-високи средни цени на златото“, смята Хари Чилингуриан от BNP Paribas. Според него, тъй като Федералният резерв ще е направил поне две понижения на лихвите до тогава, има възможност златото да поскъпне преди инфлацията да се забави през втората половина на 2020 г.

Ръстът в цената на златото е подкрепен и от допълнителната ескалация на напрежението между САЩ и Иран и страховете, че търговските спорове вредят на глобалния растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още