IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото и среброто: тази голяма заблуда

Благородните метали не се възползваха ясно от волатилността през последните години

10:38 | 24.08.18 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Благородните метали би трябвало да бъдат вълшебните оръжия - срещу небрежни централни банки, дългове или кризи, подобни на тази в Турция. Но десет години след избухването на финансовата криза, изглежда така, сякаш феновете на злато и сребро са останали излъгани.

Когато централните банки печатат прекомерно пари и натискат лихвените проценти до нулата, тогава реалните активи следва да се възползват от това и значително да увеличават стойността си. Така гласи общоизвестното учение, а последните десет години доказаха, че централните банки дори надуват стойността им в ценови балони.

Независимо дали става дума за стари автомобили, изкуство, акции, недвижими имоти - на всички фронтове цените експлодираха. Само златото и среброто остават назад в тази тенденция и цените им спадат, както може да се види ясно например от стойността на среброто – с цена от около 14 долара благородният метал се търгува на минималната си цена от края на 2015 г.

Активната търговия със сребро или злато бе сред най-популярната дейност на клиентите на брокери като ActivTrades или EToro години наред, но междувременно книжата на Amazon, Apple или Netflix, както и биткойнът или етерът изместиха металите. Очевидно печатането на пари, както в Япония или в Европа, и дълговете или бюджетните дефицити не пречат на разпродажбата на злато и сребро, пише в свой анализ за Die Welt Даниел Зауренц, съосновател на портала Feingold Research.

Среброто, в допълнение към поскъпващия долар, е особено силно повлияно от факта, че перспективите пред световната икономика се смрачават значително заради търговските спорове. Така например глобалният индекс на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността спадна до единадесетмесечно дъно през юни. Това е лоша новина за цената на среброто, тъй като около половината от глобалното физическо търсене на сребро се генерира от промишлени приложения, като соларни изделия, електрически изделия или батерии.

След спада на цената на среброто съотношението злато-сребро се покачи до 78,4, според данните на дилъра на ценни метали Ophirum. Това е много висока стойност в дългосрочен аспект. Ако през последните 25 години съотношението, изчислено чрез разделяне на цената на златото на тази на среброто, достигне такова високо ниво, то впоследствие обикновено спада значително, т.е. цената на среброто се развива значително по-добре от тази на  златото. Обаче днес средата е много по-различна, отколкото през последните 25 години. И причината е именно търговската война.

Докато покачващият се долар тежи върху цената на златото, инвеститорите пренебрегват многобройни рискове за световната икономика и американския фондов пазар, които говорят за покачващите се цени на ценния метал. Така например кризата в Турция може да ескалира допълнително и лирата да се понижи до рекордно ниски спрямо долара и еврото нива.

Това може да представлява истинска беда за турските банки и някои европейски кредитни институции със значителни турски експозиции, защото финансовите институции трябва да харчат все повече и повече лири, за да обслужват своите кредити в долари и евро.

В същото време италианската тема продължава да е актуална, защото проектобюджетът за 2019 г. на новото правителство може да генерира значително увеличение на дълга на страната.  Друг рисков фактор за икономиката на САЩ и по този начин - за световната икономика, е затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ.

Това натоварва силно задлъжнялата икономика. Например дълговете на домакинствата в САЩ са нараснали през второто тримесечие с 82 млрд. долара спрямо предходното тримесечие до рекордните 13,29 трлн. долара.

Растящите лихвени проценти са последното нещо, от което се нуждаят потребителите или купувачите на жилища. Ако икономическият растеж се забави чувствително, това може да доведе до значително отстъпление на цените на високо оценения американски пазар на акции. И именно в тази среда инвеститорите може да започнат да прехвърлят пари от акции в злато, което би подкрепило цената. Но, както видяхме, има твърде много условия за това....

Повече вижте и във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Нищо няма брат. Не ми твърди само, че като правиш инфлация на златото и всичко еок. Всяка година в 10 те ти лева ще има все по малко злато докато накрая остане 0.0000000001Няма как да вържеш краен рссурс с безкрайно нараствщо население и икономика. Имаш още много хляб да папаш. Като направиш първия милион ела и пак ръси глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
А ти ще сложиш едно листо отпред и ще баучиш в гората :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
а са как е бе ?!? кво расте - уйя ми кат ти дигнат парното и тока пеесе пъти ти с всеки път взимаш по малко и по малко ..... хвани глей два три филма за златния стандарт или чети там у инвестопедията .... че нв ми се занимаа повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
ratten
преди 5 години
оп, поправка.жабчо е написал нещо смислено точно преди малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 8
ratten
преди 5 години
тука очаквах малко по-смислени мнения, но виждам доста изхождания от дежурните умници, кухчо, жабчо и мрънчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Всъщност в историята могат да се намеят стотици примери за това какво се случва след като правителствата имитират фиатни пари без покритие както е положението днес. От Египет, до Римската империя, Френската република след революцията или САЩ по време на гражданската война. В 100% от случаите илюзията, че инфлация няма завършва с хиперинфлация... Няма нито един случаи в историята на човечеството, когато система с фиатни пари да е оцеляла повече от няколко десетилетия. Лъжата, че инфлация в еврозоната или САЩ няма, ще лъсне скоро и тогава ще се прояви истинската голяма заблуда, а не твърденията статията, които будят само насмешка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 8
mrynmryn
преди 5 години
Е как 1 лев примерно е 1/20 и после става 1/10 и икономиката ти расте? Би трябвало да е обратно, което пък значи, че валутата ти се обезценява, защото тя вече не се разменя за тоя грамаж злато, а за 2 пъти по-малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 14
Sakamano
преди 5 години
Това е в сферата на фантастиката, но страшно ще ме изкeфи ако учените някой ден открият начин да произвеждат злато чрез ядрен синтез, или нещо подобно. Леле как ще се сгромоляса цената!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
michaelis12
преди 5 години
А като икономиката расте и имат нужда от повече пари в обръщение?---------------------------------------тука щи отговорим одма, с пичкенкойна как е ?!? на колко вече го разцепиха ?!? ааа такам преди немаше толко 000 зад знака със златото е съшата раота, покриваш 1/20 после 1/10 ..... икономиката си расте нишо и нема, но има некво покритие вътре в хартиите = гарант .... ммдам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
А ако аз отида в Турция и си обменя 1000 евро и още един милион след мен и започнем да разменяме лири за злато и изнесем половината резерв?----------------------------------за тва не притеснйуся няма изнесеш нищо щот тия насреща щи искат пак злато за търговия, за да поддържат баланса, но там не мое си печатиш ей така кат Брадатия еврейн 5г. и кат Драгой и да си купуаш облизвации и акции, за тва Сашш видели овреме тоя проблем и при всяко демократизиране на поредната държава ПЪРВОТО коет им прибират е ЗЛАТНИЯ РЕЗЕРВ за справка наща държава също нема резерв, за да не мое на някой от слугите да му дое на акъл да върже валутата със злато и да прай търговии на собствена глава без Банкерите и да им плаща комисионни .... та тъй де такива ми ти раоти ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още