IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на европейците в националните им правителства намалява

Българите са сред европейските граждани, които са най-недоволни от правителството си в сравнение с година по-рано

17:34 | 20.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

България е сред страните членки на ЕС, които регистрират значително по-ниска подкрепа за правителството си в сравнение с година по-рано, сочи допитване на агенция на ЕС, публикувано в четвъртък и цитирано от Ройтерс.

Останалите страни с най-голямо недоволство към правителството си в сравнение с година по-рано са Хърватия, Чехия, Кипър, Гърция и Полша.

Като цяло подкрепата на гражданите на страните членки на ЕС за националните им правителства е намаляла рязко след началото на пандемията от COVID-19, въпреки че блокът е запазил доверието на обществото, показва още допитването на Eurofound, агенцията на ЕС за подобряване на условията за живот и работа.

Според него гражданите в 26 от 27-те страни членки имат по-малко доверие на националните си правителства в сравнение с началото на блокадите заради COVID-19 през март миналата година. Изключението е Дания, където нагласите са останали непроменени.

Допитването показва още, че доверието в самия блок като цяло е по-високо, отколкото в националните правителства, дори след острите критики към Европейската комисия заради забавянето на снабдяването и доставките на ваксини срещу COVID-19.

Изследването на Eurofound е базирано на три кръга допитвания сред 138 629 души.

След като се подобри миналото лято, когато блокът одобри плана си възстановяване на стойност милиарди евро, доверието в ЕС и неговата организационна структура леко намаля през февруари и март на годишна база.

Австрия, чието правителство първоначално си спечели одобрение за управлението на пандемията, но след това беше критикувано заради покупките на ваксини, отчита един от най-големите спадове на подкрепата през миналата година, показва допитването.

Дания и Финландия са страните с най-високо доверие в националното правителство. Изследването потвърждава историческата тенденция европейците да се доверяват на ЕС като организация повече, отколкото на националните си правителства.

Гражданите във Франция, Унгария, Малта, Португалия, Румъния и Испания са заявили, че се доверяват повече на ЕС сега, отколкото в началото на пандемията, докато подкрепата е намаляла в Германия, която е най-влиятелната страна членка на ЕС.

14 месеца след регистрирането на първите случаи на COVID-19 в ЕС Eurofound предупреждава, че растящото неравенство и умора може да доведат до нестабилност, ако не се направи повече в помощ на европейските граждани.

„Ако не се предотвратят растящите икономически и социални неравенства сред гражданите и страните членки, може… да се отприщи политическо недоволство срещу европейския обществен договор, който обвързва всички нас“, отбелязват авторите на допитването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
сега това ли прокарвате ... заличаване на държавата , после на народа и преобразуването му в безлична маса от "евро"граждани ... с промити мозъци , ваксинирани ...кастрирани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още