IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Корекцията при жилищата след вдигане на лихвите няма да доведе до срив

Какви са рисковете за инвеститорите в имоти и защо няма обявени цени в новото строителство, коментира Иглика Йорданова от Colliers International

20:52 | 10.06.22 г. 4
Експерт: Корекцията при жилищата след вдигане на лихвите няма да доведе до срив

Тя потвърди, че пазарът на имоти в Западна Европа е стабилен с високи обеми, като Германия, Италия и Великобритания записват рекордни стойности през първото тримесечие.

„В Централна и Източна Европа ситуацията е по-балансирана с очаквания за около 12 млрд. евро инвестиционни обеми през 2022 г. Полша отбелязва сериозен ръст като привлича 56% от всички капитали при бизнес имотите и има увеличение и в Чехия, докато останалата част от ЦИЕ, включително България, отбелязват свити обеми на фона на предходни години“, посочи експертът.

Според Йорданова имотният пазар в страната е и сред най-достъпните в Европа, а жилищата са едни от най-пренаселените като брой хора в домакинство на квадратен метър.

Тя смята, че кредитирането на бизнес имоти е на "много здравословни нива от под 50%" в глобален мащаб, като това се дължи на банките, които са доста по-умерени в сравнение с 2008 г. „В България купувачите участват средно с 30% - 35% в закупуването на жилищен имот, но се наблюдава нарастване на стойността на ипотеките, а ръстът на инвестиционното закупуване на имоти вероятно ще бъде охладен през следващите месеци и ще има по-малко покупки "на зелено", очаква Йорданова.

Тя отчете, че за България първото тримесечие е „слабо“, с обеми под 40 млн. лева, голяма част от които в имоти, генериращи доход, но прогнозира, че ще има наваксване след второто тримесечие.

Йорданова потвърди, че жилищните и индустриално-логистичните площи са сред най-търсените в Европа като има изчерпване на индустриалния продукт.

По думите ѝ в България продължаваме да наблюдаваме доста инвестиции в сектора на жилищните имоти, но те претърпяват промени и предизвикателства, свързани с ценовия шок върху строителни материали, заплащане на труда, нарушените вериги на доставки, и предстояща промяна на лихвените нива.

Управляващият директор на Colliers International смята, че повишаването на лихвените проценти от ЕЦБ ще има "плавен" ефект върху имотния пазар и ще отнеме време да се принесе върху ипотечните кредити.

"Очакваме забавяне на инвестиционната активност през второто и третото тримесечие за асимилиране на тези ефекти и регулации на пазари. Може да се отвори известна пропаст между очакванията на купувачи и продавачи не само заради ефекта от лихвените нива, но и заради ефекта върху наемните приходи", е мнението на Иглика Йорданова.

Кои имотни сектори пострадаха най-много по време на пандемията? На какво се дължи разликата в цените на имотите между Западна и Източна Европа? Как ще повлияят по-високите лихви на имотния пазар? С колко са надценени имотите? Какви са рисковете за инвеститорите в имоти?  Защо няма обявени цени в новото строителство?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Забавянето на ЕЦБ вещае по-голямо увеличение на лихвите през следващите месециБанката се събужда последна и осъзнава нуждата от натискане на спирачките, за да се обуздае инфлационното чудовище
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
vajvaj
преди 1 година
Абе... че е експерт някакъв може би е вярно, но май клони повече към кризисен PR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Seman
преди 1 година
Експерт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Може ли да попитам експерта дали може да коментира ,че по банките вече се надига вълна от лоши кредити ,предимно във фирмения сектор,но за това се мълчи.Масово фирмите започват да просрочват плащания по дълговете си...Не лъжете хората и не ги подвеждайте,защото кризата която идва ще свали всичко на земята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още