Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Глобалната търговия губи 320 млрд. долара за тримесечие заради коронавируса

Има повишено търсене на застраховки на търговски кредити от началото на годината, отчитат в Euler Hermes България

Глобалната търговия губи 320 млрд. долара за тримесечие заради коронавируса

Снимка: Getty

На 320 млрд. долара загуби ще понесе глобалната търговия заради коронавируса през първото тримесечие на тази година. Това прогнозират експертите на Euler Hermеs, международна компания в  в сферата на застраховането на търговски кредит с експертиза в сферата на гаранциите и събирането на вземания, съобщиха от българския офис на компанията.

Още по темата

Спадът е 2,5% в сравнение със същия период на миналата година. 161 млрд. долара по-малко ще бъдат реализирани от експорт на стоки, като основната част от тях е заради намалането търсене в Китай, а осезаемо се усеща вече и в Италия и в други европейски държави. Ударът за туризма ще е 125 млрд. долара, а за транспорта - 33 млрд. долара, изчисляват в Euler Hermеs.

Според анализаторите така загубите само за тримесечие ще са съизмерими с последиците от студената търговска война между САЩ и Китай през цялата 2019 година. Макар че от Euler Hermes очакват първите знаци на нормализиране през април, прогнозата за второто тримесечие на 2020 година също остава негативна – спад от 1% в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се възстановяването да е постепенно и да отнеме време.

С разрастването на епидемията икономическите ефекти могат да се почустват и в България, прогнозират експертите от екипа на Euler Hermes в нашата страна. Намаляват търговските сделки със засегнатите държави, а най-сериозно засегнати се очаква да бъдат секторите на туризма, информационни технологии и електроника, свързаните с автомобилната индустрия производства, както и транспортът.

“Както на глобално ниво, така и у нас, последиците от епидемията ще се отразят на туризма. При технологичните компании се очакват проблеми заради прекъсването на веригата за доставки от Китай. С особено внимание следим и транспортния сектор, където ефектът на коронавируса и усложненията в оперативната работа се утежняват допълнително за бизнеса в контекста на променените тол такси и предстоящото въвеждане на пакет “Мобилност””, коментира Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

Съветът към българските компании е да бъдат с повишено внимание при сключване на сделки с партньори в Китай, Тайван, Южна Корея и Италия. Заради усложнената обстановка и повишеното напрежение в световен мащаб от началото на годината от Euler Hermes България отчитат повишено търсене на застраховките на търговски кредити.

Euler Hermes работи в сферата на застраховането на търговски кредит с експертиза в сферата на гаранциите и събирането на вземания към групата Allianz. С над 100-годишна история, компанията  предлага B2B финансови услуги и разполага с изградена мрежа за ежедневно проследяване на несъстоятелностите на малки, средни и интернационални компании на пазарите, формиращи 92% от БВП в света. Euler Hermes е представена в над 50 държави и има екип от над 5800 специалисти.

В България Euler Hermes осигурява обезпечения на обща стойност над 1,4 млрд. евро.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
khao до: georgi_shum
преди 1 година
Няма профилна снимка
вероятно, неговата гилдия традиционно обича да надига тонизиращи напитки ! :)
0
 
3
 
6
georgi_shum до: khao
преди 1 година
Тоз не е бил тавряз, като ги е писал тез, коментари, Шъ знайш :)))
1
 
3
 
5
khao до: Valentin13
преди 1 година
Няма профилна снимка
квооо рече? :)))
4
 
3
 
4
Valentin13 до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Доналд е добър изпълнител на една правилна политическа технология. не възхвалявам Тръмп, а тази политика. и настоящата криза с короната показва точно това, че глобално завързаната икономика е много уязвима и както вируса, един се разболее и придава на другите. иначе отде накъде турците се бият в сирия и това се отразява по борсите. време е тази безумност да спре и ето че започва.
3
 
1
 
3
преди 1 година
Грешката на централната банка неправилно да въвежда в употреба пари е съществената причина за щети.
Все още обществеността коментира последици, ала пренебрегва съществения причинител – фаталната грешка на централната банка.
Вариантите са:
1. При запазване централната банка неправилното да въвежда в употреба пари – е с нарастващи щети и икономически кризи.
Всички сме жертви на грешката на централната банка. Коронавирусът е стимулатор за допълнителни щети.
2. За устойчив държавен просперитет е необходимо централната банка правилно да въвежда в употреба пари.

Още от Свят
Експерт: Хакерската атака срещу Colonial Pipeline е типичен терористичен акт