IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната търговия губи 320 млрд. долара за тримесечие заради коронавируса

Има повишено търсене на застраховки на търговски кредити от началото на годината, отчитат в Euler Hermes България

15:20 | 06.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

На 320 млрд. долара загуби ще понесе глобалната търговия заради коронавируса през първото тримесечие на тази година. Това прогнозират експертите на Euler Hermеs, международна компания в  в сферата на застраховането на търговски кредит с експертиза в сферата на гаранциите и събирането на вземания, съобщиха от българския офис на компанията.

Спадът е 2,5% в сравнение със същия период на миналата година. 161 млрд. долара по-малко ще бъдат реализирани от експорт на стоки, като основната част от тях е заради намалането търсене в Китай, а осезаемо се усеща вече и в Италия и в други европейски държави. Ударът за туризма ще е 125 млрд. долара, а за транспорта - 33 млрд. долара, изчисляват в Euler Hermеs.

Според анализаторите така загубите само за тримесечие ще са съизмерими с последиците от студената търговска война между САЩ и Китай през цялата 2019 година. Макар че от Euler Hermes очакват първите знаци на нормализиране през април, прогнозата за второто тримесечие на 2020 година също остава негативна – спад от 1% в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се възстановяването да е постепенно и да отнеме време.

С разрастването на епидемията икономическите ефекти могат да се почустват и в България, прогнозират експертите от екипа на Euler Hermes в нашата страна. Намаляват търговските сделки със засегнатите държави, а най-сериозно засегнати се очаква да бъдат секторите на туризма, информационни технологии и електроника, свързаните с автомобилната индустрия производства, както и транспортът.

“Както на глобално ниво, така и у нас, последиците от епидемията ще се отразят на туризма. При технологичните компании се очакват проблеми заради прекъсването на веригата за доставки от Китай. С особено внимание следим и транспортния сектор, където ефектът на коронавируса и усложненията в оперативната работа се утежняват допълнително за бизнеса в контекста на променените тол такси и предстоящото въвеждане на пакет “Мобилност””, коментира Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

Съветът към българските компании е да бъдат с повишено внимание при сключване на сделки с партньори в Китай, Тайван, Южна Корея и Италия. Заради усложнената обстановка и повишеното напрежение в световен мащаб от началото на годината от Euler Hermes България отчитат повишено търсене на застраховките на търговски кредити.

Euler Hermes работи в сферата на застраховането на търговски кредит с експертиза в сферата на гаранциите и събирането на вземания към групата Allianz. С над 100-годишна история, компанията  предлага B2B финансови услуги и разполага с изградена мрежа за ежедневно проследяване на несъстоятелностите на малки, средни и интернационални компании на пазарите, формиращи 92% от БВП в света. Euler Hermes е представена в над 50 държави и има екип от над 5800 специалисти.

В България Euler Hermes осигурява обезпечения на обща стойност над 1,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
вероятно, неговата гилдия традиционно обича да надига тонизиращи напитки ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 4 години
Тоз не е бил тавряз, като ги е писал тез, коментари, Шъ знайш :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
квооо рече? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
Доналд е добър изпълнител на една правилна политическа технология. не възхвалявам Тръмп, а тази политика. и настоящата криза с короната показва точно това, че глобално завързаната икономика е много уязвима и както вируса, един се разболее и придава на другите. иначе отде накъде турците се бият в сирия и това се отразява по борсите. време е тази безумност да спре и ето че започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 4 години
Грешката на централната банка неправилно да въвежда в употреба пари е съществената причина за щети.Все още обществеността коментира последици, ала пренебрегва съществения причинител фаталната грешка на централната банка.Вариантите са:1. При запазване централната банка неправилното да въвежда в употреба пари е с нарастващи щети и икономически кризи.Всички сме жертви на грешката на централната банка. Коронавирусът е стимулатор за допълнителни щети.2. За устойчив държавен просперитет е необходимо централната банка правилно да въвежда в употреба пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
като това НЕ Важи за ДоналдЪТ! ... нали ?Другите Да, но той НЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
сега е време да прочетем прогнозните изследвания, маркетингови анализи бизнес планове, поне на най-големите световни анализатори, мъдреци, маркетолози и да ги сравним с това, което в действителност става. и ще разберем, че света се управлява от глу пци, мошеници, нищоправци, и нищонеразумци. и цялата тази пас мина, която лъже, маже и измисля какви ли не истории за да си пълни гушата, ще излезе с нас ран зад.ник. както казва един мой приятел с голяма брада - количествените натрупвания преминават в качествени изменения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още