IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият премиер: Готови сме да подновим преговорите с Турция

Изтеглянето на турския кораб Oruc Reis доведе до отслабване на напрежението между двете страни

16:30 | 13.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че страната му е готова да започне нов кръг от преговори с Турция, след като Анкара реши да изтегли кораба си за проучвателна дейност Oruc Reis от оспорвани води в Източното Средиземноморие, съобщава Bloomberg. 

“Изтеглянето на Oruc Reis е положителна първа крачка”, коментира Мицотакис в рамките на пресконференция в неделя. “Въпросът е да има приемственост” и след като има деескалация на напрежението от страна на Турция, Гърция е винаги готова да седне на масата за преговори, обяви той.

Напрежението между Гърция и Турция нарасна през август, след като Турция възобнови проучванията за природен газ в регион, където нейните претенции са оспорвани от Кипър. Страната започна и военноморски учения и енергийни проучвания във води, в които Атина и Анката оспорват изключителните си икономически права. Оттогава насам двете страни, които са членки на НАТО, разгърнаха военните си флотове в района, като Франция също разшири военното си присъствие в отговор на действията на Турция.

Гърция твърди, че островите трябва да се имат предвид при очертаването на континенталния шелф на дадена страна, в съответствие с изискванията на ООН, които Турция не е подписала. Според Анкара континенталния шелф на дадена държава трябва да се измерва от континенталната ѝ част, като районът на юг от гръцкия остров Кастелоризо, които е само на няколко километра от Турция, попада в нейната изключителна икономическа зона.

Мицотакис заяви още, че от 18- те френски изтребителя Rafale, които Гърция ще закупи с цел да замени по-старите си Mirage, шест ще бъдат нови, а 12 ще са използвани.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още