Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Intel: 90% от 5G данните ще се ползват за видео през следващите 10 години

Добавената и виртуалната реалност обаче скоро ще наберат сили

Intel: 90% от 5G данните ще се ползват за видео през следващите 10 години

Снимка: Архив Ройтерс

Видеото ще е отговорно за използването на 90% от данните при 5G мрежите през следващите 10 години, но добавената и виртуалната реалност ще наберат инерция, сочи нов доклад на Intel и Ovum, свързан с мрежите от ново поколение и ползването им през следващото десетилетие, пише VentureBeat.

Според доклада до 2028 г. геймингът обаче ще отговаря за около 90% от използваните за добавена реалност 5G данни.

Докладът е като пробуждане за някои сегменти на развлекателната индустрия, тъй като твърди, че 5G ще донесе около 1,3 трлн. долара нови приходи на компаниите, занимаващи се с медии и развлечение, в рамките на следващото десетилетие.

Ovum прогнозира, че потребителското търсене само на видео ще нарасне от средно 11,7 GB месечно за 5G абонат през 2019 г. до 84,4 GB през 2028 г, до момент, в който ще достигне 90% от общия 5G трафик. Това не се дължи само на факта, че видеата ще подобрят резолюцията си. Времето на гледане ще се увеличи, като ще бъдат подобрени и част от допълнителните преживяванията при потреблението.

Още по темата
Intel очаква силен ръст на ползването на добавена и виртуална реалност, а „преживяванията, свързани с виртуална реалност ще се увеличат около 2025 г.“. Отвъд това, че очилата за виртуална реалност ще бъдат безжични, докладът прогнозира, че ще бъдат добавени и повече сетивни преживявания към технологията.

Добавената реалност може да се развие значително в резултат от 5G. Според доклада тя ще бъде използвана, за да свързва хората с различни медии посредством „виртуални обекти и добавена контекстуална информация“ - стъпка, която е подобна стикерите с добавена реалност.

Но до 2028 г. игрите с добавена реалност се очаква да носят „над 90% от приходите от 5G добавена реалност“, или около 36 млрд. долара в глобален мащаб. Това е впечатляващо, на фона на факта, че днес тази технология представлява интерес предимно за корпорации.

Въпреки прогнозата за голямо търсене на видео, Intel очаква игрите да бъдат ключов двигател на 5G. 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Лекар: Няма доказана опасност за здравето заради 5G мрежата