IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо тримесечие на спад на продажбите на смартфони в света

Все повече хора купуват висококачествени смартфони, които на свой ред се използват по-дълго

11:52 | 23.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Първо тримесечие на спад на продажбите на смартфони в света

Продажбите на смартфони в света намаляват за първи път, сочат данни на американската компания за пазарни проучвания Gartner. Така през четвъртото тримесечие на 2017 г. са били продадени 408 млн. устройства в световен мащаб, което представлява спад от 5,6% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

В същото време продажбите на лидера Samsung се свиват с 3,6%, а продажбите на iPhone също се понижават - с 5% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г.

Според Gartner има няколко причини за спада на продажбите през четвъртото тримесечие: все по-малко потребители преминават от своя обикновен традиционен телефонен апарат към смартфон, защото цените все още са твърде високи. Освен това все повече хора купуват висококачествени смартфони, които на свой ред се използват по-дълго.

За Samsung Gartner очаква продажбите да се увеличат отново през първото тримесечие на 2018 г., главно поради пускането на новия флагман от серията Galaxy. За Apple също се очаква да отбележи ръст през първото тримесечие, тъй като първоначалните проблеми с производството на iPhone X вече са решени.

Китайските производители са отчели ръст през миналата година, като са увеличили общия си пазарен дял с 4,2%, докато Apple (14,0%) и Samsung (20,9%) са почти без промяна.

Най-големият победител през тримесечието бе Xiaomi, с увеличение на пазарния дял от 3,6% до 6,9%. Първите пет компании продължават да дърпат пазарен дял от по-малките производители.

Като отбелязва, че не е постигнат баланс между търсенето и предлагането за iPhone X до началото на декември, Аншул Гупта, ръководител на поделението за анализи, казва, че iPhone X ще продължи да се представя силно на пазара на смартфони през първото календарно тримесечие на 2018 г.

Средната продажна цена на Apple за празничното тримесечие възлиза на 796 долара. За същото тримесечие средната продажна цена на Samsung се оценява на 254 долара. И двете компании отбелязват рекордни стойности за средната продажна цена през празничното тримесечие.

За цялата 2017 г. Gartner отчита леко свиване на пазарния дял на Apple от 14,4% през 2016 г. на 14%. Samsung продължава да е лидер и отчита леко увеличение. Huawei, Oppo, Vivo също отчитат леки покачвания, но всички са зад Apple. 

Продажби на смартфони за крайни производители през 4Q17
Infogram
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още