Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Ръстът на приходите на Huawei се забавя под натиска на САЩ

Показателят се е повишил с 13,1% през първото полугодие

Ръстът на приходите на Huawei се забавя под натиска на САЩ

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies отчете 13,1% ръст на приходите за първата половина на годината, показвайки по-слаб растеж, докато американските власти продължават да оказват натиск върху доставчиците и клиентите на компанията, предава Ройтерс.

През първата половина на годината приходите са нараснали с 11,4% до 454 млрд. юана (64,90 млрд. долара), спрямо 401,3 млрд. юана година по-рано. Въпреки това ръстът е по-малък от този от 23,2% през първата половина на 2019 г. Huawei заяви, че маржът на нетната печалба е 9,2% спрямо 8,7% през първото полугодие на миналата календарна година.

Още по темата

Китайската компания публикува отчета си ден преди властите във Великобритания да обявят дали ще забранят на Huawei да участва в изграждането на телекомуникационните мрежи на страната.

Ръстът на приходите от продажби на Huawei е постигнат въпреки продължаващия повече от година натиск от страна на американските власти върху доставчиците и клиентите ѝ. Компанията продава мрежово оборудване за 5G на телекоми, както и смартфони и лаптопи на потребителите.

През май миналата година американското правителство постави Huawei в черния си търговски списък, ограничавайки продажбите на произведени в САЩ стоки, като чипове. Huawei натрупа запаси и продължи да проектира чипове, които са произвеждани от Taiwan Semiconductor Manufacturing и други,

“Huawei обеща да продължи да изпълнява задълженията към клиентите и доставчиците си да оцелее, продължи да работи и да допринесе за глобалната дигитална икономика и технологично развитие, без значение с какви бъдещи предизвикателства може да се сблъска“, обяви компанията в изявление днес.

През май американските власти въведоха нови правила, насочени към ограничаване на способността на Huawei сама да се снабдява с чипове, което е от решаващо значение за усилията ѝ да продава 5G мрежово оборудване.

Резултатите за първата половина на годината показват по-бърз растеж от този на данните за първото тримесечие, обявени през април. Тогава приходите се повишиха с 1% до 182,2 млрд. юана, спрямо 39% растеж година по-рано. Маржът на нетната печалба се сви до 7,4% от 8% преди година.

Huawei не отчете колко броя смартфона е продала през първото полугодие. IDC обяви, че Huawei е била вторият по големина производител на смартфони за първото тримесечие на 2020 г., със 17,8% пазарен дял, след Samsung Electronics, но изпреварва Apple, която е трета.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Новата сделка на Telefonica проправя пътя на американски гигант в Европа