IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Post напуска окончателно Русия

Компанията ще отпише 30 млн. евро през третото тримисечие

22:50 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Логистичната група Deutsche Post няма да възстанови местния си бизнес в Русия. „Взехме това решение миналата седмица", заяви главният изпълнителен директор на компанията Франк Апел по време на конферентен разговор с анализаторите при представянето на тримесечните финансови данни в Бон. DHL Express, дъщерното дружество на Deutsche Post, ще се откаже от всички услуги в Русия от 1 септември, каза той.

Въпреки това международните пратки от страната ще продължат да бъдат възможни, както и доставката на пратки с хуманитарна помощ и пратки за дипломати в Русия. DHL вече прекрати доставките за страната през март. Но дъщерното дружество на Deutsche Post продължаваше досега да развива активна дейност в областта на товарните превози в Русия.

Главният финансов директор Мелани Крейс обясни, че решението ще доведе до отписвания през настоящото трето тримесечие. Размерът им ще бъде същият, като през първото тримесечие. По онова време по-ниските очаквания за бизнеса в Русия доведоха до обезценки в размер на 30 млн. евро.

Заради намаляването на обема на пратките DHL трябваше да преглътне загуби и в Германия. Въпреки това в други сегменти - като товарния транспорт и веригата за доставки - логистичната компания отбеляза силен растеж. Като цяло приходите на групата нараснаха с 23,4% до 24 млрд. евро през второто тримесечие, а оперативната печалба се увеличи от 2,1 на 2,3 млрд. евро.

Взетото сега решение първоначално се отнася до националния бизнес в Русия, т.е. до пратките и транспорта в страната. Сега ще бъде разработен социален план за служителите, засегнати от решението, се казва в съобщението. А при бизнеса с внос и износ все още има договорни задължения, поясни Апел.

Преди избухването на войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия Deutsche Post генерираше 1% т от общите си приходи в Русия. След руската инвазия в Украйна много западни компании също спряха да правят бизнес в страната
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още