IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира падна под критично психологическо ниво

Турската валута продължава да се обезценява девет поредни седмици

10:31 | 26.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турската лира поевтиня до над 8 лири за щатски долар, което е критично ниво в психологически план, удължавайки своя спад от петък, съобщава Bloomberg.

На борсата в Истанбул лирата поевтинява с 1,04% до 8,0435 лири за един долар към 09:36 часа българско време, след като се обезценява вече девет поредни седмици. Турската валута е в най-дългия период на спад в цената от 1999 г. насам.

Валутата е засегната от ниски лихвени проценти и намаляващ интерес на чуждестранни инвеститори към турските активи, тъй като страната е изправена пред риска от санкции от страна на САЩ, спорове в Източното Средиземноморие и Кавказ и икономическа криза заради пандемията. 

Турция вече е похарчила валутни резерви по-бързо от всяка друга голяма развиваща се икономика в опит да подкрепи валутата. Чуждестранните инвеститори са продали 13,3 млрд. долара турски акции и облигации тази година, най-много от поне 2005 г. насам.

Лирата е загубила над 25% от стойността си тази година, което я прави най-зле представящата се валута на развиващите се пазари след бразилския реал.

Миналата седмица турската централна банка опроверга очакванията за повишаване на лихвените проценти, изпращайки лирата до рекордно ниско ниво, като запази лихвения си процент на ниво от 10,25%Решението да остави лихвата непроменена подкопа стойността на лирата, която поевтиня с повече от 2% спрямо долара и накара икономистите да поставят под въпрос ангажимента на централната банка за намаляване на инфлацията и нейната независимост от правителството.

лира/долар лира/долар

Графика: TRading Economics

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
national power
преди 3 години
Дано фалират и да се отърват от откачал..ката Ердоган
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още