IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon ще наеме нови 100 000 служители в САЩ

На фона на пандемията компанията е затрупана от поръчки

09:03 | 17.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/TANNEN MAURY</em></p>

Снимка: EPA/TANNEN MAURY

Американският технологичен концерн Amazon планира да наеме още 100 000 служители в САЩ, след като милиони хора предпочитат да ползват онлайн доставки, защото много клиенти вече не искат или не могат да напускат дома си поради глобалната коронавирусна пандемия. Много онлайн търговци на дребно като Amazon трудно могат да се справят с поръчките.

Още на 2 март компанията предупреди клиентите си, че поръчките се забавят, тъй като търсенето надвишава капацитета за доставка, а техническа грешка в неделя допълнително забави поръчките от Whole Foods Markets и други услуги на Amazon. Сега трябва да бъдат наети 100 000 нови служители, които да отговорят на търсенето.

Amazon планира да наеме новите служители, за да захрани разпръснатата си машина за електронна търговия и повишава заплащането на всички служители в центрове за изпълнение, транспорт, магазини и доставки в САЩ и Канада с 2 долара на час до април. Във Великобритания тя ще нарасне с 2 паунда (2,45 долара) на час и приблизително 2 евро (2,24 долара) на час в много страни от ЕС, според компанията. Сега Amazon ще плаща 15 долара на час като начална заплата на работниците в своите центрове за изпълнение в САЩ.

Решението на технологичния гигант да продължи да наема и да увеличи заплащането на работниците показва двойното предизвикателство, с което компании като Amazon, които се стремят да посрещнат нарастващото търсене на храна и ключови предмети за домакинството, срещат, а също и да се грижат за служителите на първите линии на пандемията. Към 31 декември в Amazon работят близо 800 000 служители на пълен и непълен работен ден.

Страните по света предприеха тази седмица по-драстични мерки за овладяване на разпространението на вируса, затвориха училищата за десетки милиони деца и наредиха на гражданите да останат у дома, с изключение на изпълняващите основни обществени и държавни функции. Президентът на САЩ Доналд Тръмп посъветва американците да избягват баровете и ресторантите и да се събират в групи, по-големи от 10. Франция обяви блокада, а Сан Франциско нареди на жителите да останат у дома.

Тъй като образованието, електронната търговия и дейността се насочват към работа от дома, ходът на Amazon да назначава служители, подчертава един нов начин, по който кризата наложи промяна в бизнеса и пазарите. Големи, добре капитализирани компании като Amazon се променят, за да срещнат изключителния ръст в поръчките. Slack Technologies Inc. и Microsoft Corp. Например виждат нарастващ интерес към своите платформи за съвместна работа.

Училищата се обръщат бързо към онлайн образователни портали, които никога не са били използвани в такъв мащабен обем. Използването на широколентова връзка в някои райони е прекалено натоварено, тъй като мнозина се обръщат към домашни мрежи за стрийминг - за работа и развлеченията. Старите навици за забавление са временно изоставени, като периодите на чакане на филмите в кината, преди да станат достъпни цифрово. Universal Pictures на Comcast Corp. заяви, че в понеделник ще оредложи някои филми, които все още са в кината, за гледане у дома от петък.

Повече клиенти се обръщат към онлайн пазаруването за всичко - от доставка на хранителни стоки до хартиени кърпи, почистващи материали и ежедневни нужди. Amazon, която притежава и веригата за хранителни стоки Whole Foods, беше една от компаниите, които Тръмп спомена в неделя по време на актуализацията си за огнището на коронавирус. Според eMarketer Amazon представлява 39% от всички онлайн поръчки в САЩ и покрива много от тези нужди.

„Наблюдаваме значително увеличение на търсенето, което означава, че нуждите ни от работна ръка са безпрецедентни за това време на годината“, казва Дейв Кларк, старши вицепрезидент на Amazon в изявление за в. Wall Street Journal.

Компаниите за доставка на храна като Grubhub Inc. и Postmates Inc. отчитат стабилни поръчки, тъй като затварянето на ресторантите може да се забави. Когато пандемията за първи път се разпространи в Китай, поръчките за доставка на храна се увеличиха първоначално, но след това ресторантите затвориха след около месец напълно, според изследователската фирма NPD Group Inc.

100 000 нови работни назначения в Amazon в градовете в САЩ ще се случат в момент, когато по-широката търговия на дребно е изключена от дейност, а търговците на дребно преосмислят работещите физически магазини по време на пандемия. Apple Inc., Nike Inc. и Lululemon Athletica Inc., наред с други, обявиха временно затваряне на магазините.

Служителите в сферата на хотелиерството, развлеченията и ресторантьорството също са изправени пред проблем в градове като Ню Йорк и Вашингтон, които налагат ограничения за събиране на обществени места.

В сряда Amazon разшири политиката си за отпуск по болест, за да включи складовите работници на непълно работно време и създаде фонд за помощ, първоначално в обем от 25 милиона долара за партньори за доставка, като шофьори и други, засегнати от огнището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Не е точно така. Преди време Амазон купи за 14 млрд долара Whole Foods ( компания за храни онлайн, включително и био такива). Оттам им идва при тях голямото увеличение на поръчките. Съоъветно затова и наемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Големият печеливш ще е онлайн бизнесът. И куриерските услуги, стига да не ги ограничат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още