IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос е продал акции на Amazon за почти 2 млрд. долара

През февруари и ноември 2020 г. той се раздели с книжа на обща стойност повече от 7 млрд. долара

11:03 | 06.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Наскоро главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е продал акции на компанията си на стойност около 2,4 милиарда долара. Това стана ясно от подадени в сряда (местно време) уведомления до Американската комисия по ценни книжа и борси. Безос вече бе монетизирал няколко пъти в близкото минало акции на Amazon. Това е най-голямата му разпродажба за тази година.

През февруари и ноември 2020 г. той се раздели с книжа на обща стойност повече от 7 млрд. долара.

57-годишният предприемач основава Amazon през 1994 г. и все още е най-големият единичен акционер на най-големия интернет търговец на дребно. За последно Amazon имаше пазарна стойност от 1,65 трилиона долара.

През 15-те години, след като Amazon.com стана публично дружество през 1997 г., Безос продаде около една пета от онлайн търговеца за около 2 млрд. долара. Стойността на неговия дял се е увеличила през последните години до такава степен, че вече може да продава сравнително малки дялове за милиарди долари.

Акциите на Amazon се промениха малко през тази година, след като поскъпнаха със 76% през 2020 г., тъй като пандемията на Covid-19 държеше хората далеч от физическите магазини и насърчаваше онлайн пазаруването.

Основателят на Amazon използва продажбите на акции, за да финансира ракетната компания Blue Origin, докато  задели 10 млрд. долара на Bezos Earth Fund, за да помогне за противодействие на ефектите от изменението на климата.

Производителят заяви в сряда, че е определил 20 юли за дата за първата си мисия, превозваща хора в космоса, и планира да продаде едно място на ракетата си New Shepard.

С прогнозна нетна стойност на активите си за над 190 млрд. долара Безос е най-богатият човек в света, според класациите на Forbes и Bloomberg. Той възнамерява да се откаже от председателството на Борда на директорите в Amazon през третото тримесечие и след това да стане изпълнителен председател на Борда на директорите на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още