IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерното дружество на Google в Русия обяви несъстоятелност

Още през май то предупреди, че планира този ход

17:23 | 17.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Руското дъщерно дружество на Google е подало документи за обявяване в несъстоятелност, обяви Интерфакс, позовавайки се на съдебни документи, публикувани онлайн.

Звеното обяви тези свои планове още през май, след като властите запорираха банковата му сметка, което направи невъзможно плащането на служителите и доставчиците.

„Изземването от страна на руските власти на банковата сметка на Google в Русия направи невъзможно функционирането на руския ни офис... Следователно Google Russia подаде молба за несъстоятелност“, обяви говорител на компанията.

„Хората в Русия разчитат на нашите услуги... и ние ще продължим да поддържаме безплатни услуги като Search, YouTube, Gmail, Maps, Android и Play”, допълва той.

Русия ограничи достъпа до Twitter и до основните социални мрежи на Meta Platforms – Facebook и Instagram.

Макар че са под натиск, Google и видео платформата ѝ YouTube продължават да са налични в страната засега. Москва по-специално възразява срещу отношението на YouTube към руските медии, които услугата блокира.

Но Антон Горелкин, заместник-председател на комисията по информационна политика към Държавната дума, коментира, че американската компания все още не е изложена на риск от блокиране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още