IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия забранява достъпа до Steam, Epic Games и PayPal

Компаниите са пропуснали крайния срок за спазване на новите законови изисквания на страната

11:45 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Индонезия блокира достъпа до редица онлайн услуги, включително Steam, Epic Games, PayPal и Yahoo, след като компаниите не успяха да изпълнят ново изискване, свързано с ограничителните закони за модериране на съдържание в страната, предава The Verge.

В съответствие с правилата компаниите, считани за „частни доставчици на електронни системи“, трябва да се регистрират в правителствената база данни, за да работят в страната, или в противен случай са изправени пред забрана в цялата страна. Индонезия даде срок на компаниите до 27 юли да се съобразят и оттогава забрани тези, които не са го направили.



Изискването е част от всеобхватен закон, наречен MR5, който беше въведен за първи път през 2020 г. Законите дават на индонезийското правителство възможността да получава данни за конкретни потребители, както и принуждават компаниите да премахват съдържание, което „смущава обществен ред“ или се счита за незаконно. Платформите разполагат с четири часа, за да предприемат действия по „спешни“ искания за премахване, или 24 часа в случай на друго съдържание.

Доклад от 2021 г. на групата за дигитални права Electronic Frontier Foundation (EFF) нарича законите на Индонезия „инвазивни за човешките права“, тъй като оставя платформите на милостта на индонезийското правителство, което ще ги забрани, ако не са в съответствие с местните закони. EFF написа писмо до индонезийското Министерство на комуникациите и информациите (Kominfo), призовавайки правителството да отмени своите „инвазивни правила за модериране на съдържание“.

Забраната оставя потребителите в Индонезия без възможност да обработват плащания или дори да играят определени игри. Както посочва Даниел Ахмад, старши анализатор в Niko Partners, сред други популярни игри и услуги, засегнати от забраната, са Origin, DOTA 2 и Counter-Strike. Междувременно Apple, Microsoft, Google, Amazon, TikTok, Twitter, Netflix и Spotify се регистрираха за лиценз и остават налични.

Пред Ройтерс генералният директор на Kominfo Семюел Абриджани Пангерапан казва, че страната ще даде на потребителите достъп до PayPal за пет дни, считано от 31 юли. Пангерапан добавя, че агенцията не е получила информация от PayPal и че се надява този кратък прозорец да предостави „достатъчно време на потребителите да мигрират, да получат парите си и да намерят други услуги“. Съобщава се, че Valve е в процес на регистрация в индонезийската база данни, която ще деблокира Steam, DOTA 2 и Counter-Strike.

Пангерапан отбелязва, че забраната ще бъде премахната, след като компаниите се регистрират в базата данни на страната. Не е ясно кога тези услуги ще се върнат онлайн или дали ще се регистрират в индонезийската база данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още