IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е най-добре платеният мениджър на компания от Dax?

TeamViewer постигна впечатляващо развитие след IPO-то си: цената на акциите се повиши с около 70 процента от септември 2019 г.

13:24 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p class="flow-text indent justify">
	Главният изпълнителен директор на TeamViewer AG Оливер Щайл<em> (вляво) </em>и главният финансов директор Щефан Гайзер. <em>Снимка: ЕРА /ARMANDO BABANI</em></p>

Главният изпълнителен директор на TeamViewer AG Оливер Щайл (вляво) и главният финансов директор Щефан Гайзер. Снимка: ЕРА /ARMANDO BABANI

TeamViewer постигна впечатляващо развитие след IPO-то си: цената на акциите се повиши с около 70 процента от септември 2019 г. С пазарна капитализация от 8,6 млрд. евро базираният в Гьопинген производител на софтуер е по-високо оценен от компании като Lufthansa, Covestro и MTU Aero Engines, а анализаторите продължават да препоръчват акциите му.

Двама членове на управителния съвет се възползват изключително много от тази история на успеха, както става ясно от годишния отчет за 2019 г. Изпълнителният директор на групата Оливер Щайл получава компенсация в размер на 41,3 млн. евро за миналата година, а главният финансов директор Щефан Гайзер - 20,8 млн. евро. Така те стават  най-високоплатените мениджъри на листнати в Dax и Mdax компании, изчислява германският икономически всекидневник Handelsblatt.



Компанията оправдава тези рекордни заплати с факта, че мажоритарният акционер Permira има „договори с двамата членове на борда за акции при увеличаване на стойността на компанията".  Освен това в миналото те са придобили косвени участия, известни в професионалния жаргон като „Management Equity Participation“ (MEP), и са ги продали отново. Компанията не публикува размера на инвестицията, но става дума за „значителни суми".

Резултатът: Освен фиксираното възнаграждение в размер на 810 хил. евро от Teamviewer, Щайл получава още 39,7 млн. евро от Permira, показани в отчета като „Плащания на трети страни“. Освен това той има и едногодишно променливо възнаграждение в размер на 748 хил. евро от Regit Eins GmbH, която по-рано бе компанията майка на производителя на софтуер и която влезе в новосъздаденото публично дружество в началото на IPO-то. В това дружество Permira все още държи 51,5%.

Възнаграждението на Гайзер е структурирано по подобен начин, той получава 19,9 млн. евро от Permira.

Двамата могат да спечелят още повече през следващите месеци и години. На тях ще бъдат разпределени допълнителни акции през октомври 2020 и 2021 г. В случая на Щайл става дума за 1,765 млн. акции всяка година, стойността на които би възлизала на 76 млн.а евро на транш при текущия курс от около 43 евро за акция. Що се отнася до Гайзер, става дума за 885 хил. акции всяка година, което се равнява на 38 млн. евро.

По-късно днес TeamViewer ще представи своите резултати за първото тримесечие. Вече е ясно, че компанията ще извлече голяма полза от последиците от коронакризата и преместването на работата в домашния офис: В края на март компанията обяви, че може да се очаква ръст на фактурирането от поне 60 процента в сравнение със същия период на предходната година. Параметърът отчита фактурите за абонаментни решения, които се издават и плащат в съответния период на фактуриране.

TeamViewer все още не е променил прогнозата си за годината. Мениджмънтът предполага, че това е временно развитие, но цената на акциите се повиши значително по време на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още