IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-големите печеливши от IPO-то на Lyft

Японската корпорация за електронна търговия Rakuten е спечелила 990 млн. долара от инвестицията си в компанията

08:34 | 01.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Силното търсене на акции на Lyft Inc. вдигна стойността на комбинирания дял на съоснователите му до 1,4 млрд. долара.

Акциите на втората по големина компания в сектора на споделените пътувания поскъпнаха с около 20% до обяд в първия ден на търговията си в Ню Йорк. В крайна сметка ръстът за петък бе от цели 9 на сто до 78,29 долара за акция, давайки на губещата компания пазарна капитализация от около 22,2 млрд. долара.

Фирмата оцени акциите си на 72 долара в четвъртък, от по-ранния диапазон между 62 и 68 долара. Увеличението повиши стойността на дяловете на Логън Грийн и Джон Цимър съответно до 800 млн. и 600 млн. долара, показват изчисленията на Bloomberg Billionaires Index. Дуото създаде фирмата си през 2012 година.

Ранните инвеститори в компанията за споделено пътуване логично заемат по-големи позиции. Японската компания за електронна търговия на Хироши Микитани Rakuten Inc. притежава от акции от клас А за около 2,7 милиарда долара. В понеделник компанията заяви, че ще отчете печалба от 110 млрд. йени (989,74 млн. долара) заради инвестициите си в Lyft през тримесечието си до края на март.

Rakuten стана най-големият акционер на Lyft с дял от 13% малко преди самото първично публично предлагане (IPO). Акциите на Rakuten поевтиняват с 3% до обедната почивка на борсата в Токио в понеделник, което бе по-слабо представяне спрямо широкия пазар. Нейните книжа поскъпнаха с 38% от началото на тази година заради нарастващите очаквания на инвеститорите за възвръщаемостта от инвестициите ѝ в технологични компании.

Тези залози включват вложения в компанията за споделено пътуване Careem, която бе придобита от Uber за 3,1 млрд. долара, и платформата за споделяне на снимки Pinterest, която подаде документи за първично публично предлагане. 

Финансовите резултати на Rakuten бяха подложени на натиск заради свиването на маржовете в основното ѝ звено за електронна търговия и тя направи амбициозен опит да пробие на зрелия телекомуникационен пазар в Япония със стартирането на телекомуникационни услуги през октомври.

Сред другите големи инвеститори в Lyft е и американският автомобилен концерн General Motors Co. с акции за около 1,6 млрд. долара.

Въпреки че Грийн и Цимър не притежават най-големите дялове в бизнеса си, те ще имат голямо влияние чрез своите акции от клас B, всяка от които има право на глас на 20 обикновени акции. Това означава, че двамата ще притежават комбинирано право на глас от около 49% в компанията, показват документите от проспекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още