IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите очакват реториката на Йелън да остане същата и в днешните й коментари

Според Йелън икономическият напредък на САЩ ще даде основание за по-нататъшното увеличение на лихвените равнища

14:38 | 15.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В направеното през вчерашния ден изявление пред Конгреса Джанет Йелън посочи, че би било подходящо лихвата по федералните фондове да бъде повишена на предстоящите заседания. Председателят на Фед допълни, че нарастването на работни места и повишението на инфлацията продължават да напредват според очакванията на банката. Според пазарните анализатори повишението на лихвата по-скоро би се случило на срещата през месец юни, отколкото на следващото заседание през март. В доклада си Йелън сигнализира, че очакванията на Фед са икономиката на страната да продължи да се разширява с умерени темпове. Нарастването на заплатите в последните години и по-добрата заетост доказват, че пазарът на труда се затяга. Очакванията са за постепенно нарастване и на инфлацията до целевото ниво от 2%. Според Йелън икономическият напредък на САЩ ще даде основание за по-нататъшното увеличение на лихвените равнища. Щатският долар бе повлиян положително от тези данни, като записа повишение с 0.29% спрямо кошницата от валути.

Днес Джанет Йелън ще продължи с изявлението си пред Конгреса, като очакванията са тонът ѝ да продължи в същата насока. Думите на Йелън накараха инвеститорите да бъдат оптимистични към заложените три повишения на лихвените равнища от страна на Фед тази година. Думите на Йелън бяха подкрепени и от най-голямото повишение в производствените цени от 2012 г. насам. Производствените цени в САЩ се повишиха с 0.6% на месечна база при очаквани 0.3%. Това допълнително подкрепи цената на долара.

Златото успя да поскъпне през вчерашния ден, въпрек, че инвеститорите насочиха внимание към долара и пазара на акции. Ръстът в цената на ценния метал се задържа заради рекордното изкупуване на злато от страна на борсово-търгуваните фондове следящи цената му. От друга страна покупката на физическо злато от страна на най-големия потребител в света, Индия, е спаднало с 28% на годишна база. Днес златото се търгува с лек спад спрямо вчера на ниво от 1 224.74 долара за тройунция. Петролът от своя страна също записа повишение от 0.51% до 53.03 долара за барел, като днес вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към петролните запаси на САЩ, който ще бъдат обявени в 17:30 часа българско време.

Другите по-важни макроикономически новини от деня отново са свързани със САЩ. В 15:30 българско време ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно и инфлацията, които данни могат да окажат сериозно влияние върху представянето на борсите отвъд Океана.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

През днешния ден ще бъдат публикувани редица важни макроикономически данни за САЩ. По-добри от очакваните стойности за инфлацията на месечна база ще подпомогнат щатския долар, спрямо кошницата от валути. Общите настроения са оптимистични за покачване на лихвата през месец март. Ако днешните новини подкрепят оптимизма на инвеститорите, ще видим силен щатски долар. Не бива да забравяме и силните данни за заетостта от началото на месеца. При двойката USDCAD наблюдаваме разширяващ се флаг на H1, докато на 15-минутна графика имаме трендпотвърждаваща фигура "вимпел". Ако Вимпелът на 15-минутна графика се запази до часа на новините можем, да го използваме за по-прецизен вход и оптимален стоп. Ще търгуваме само поскъпващ долар на фона на положителни данни за инфлацията и продажбите на дребно, всякакви смесени или отрицателни стойности не представляват интерес за институционалните трейдъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още