IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Коледни добавки за пенсионерите няма да има

Трусовете в банковата система са зад гърба ни, уверен е финансовият министър

08:30 | 14.11.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Коледни добавки за пенсионерите няма да има

Няма да има коледни добавки за пенсионери и социално слаби през тази година, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Карай нататък” по „Нова телевизия”. Той обясни, че в момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Ако през 2015 година се съберат всички планирани в бюджета средства, страната ще може да си позволи и коледни добавки за пенсионерите, добави Горанов. През следващата година правителството ще се опита да намали дефицита до 3%, какъвто е таванът в европейското законодателство, сигурен е още той. 

Стремежът ще бъде финансова дисциплина – да се харчи това, което се събира, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото, заяви още финансовият министър. "Темата за увеличаване на данъци и осигуровки не стои пред нас", допълни Горанов. 

Припомняме, че по време на предишното управление на Бойко Борисов тогавашният финансов министър Симеон Дянков не предостави нито веднъж коледни добавки за пенсионерите. 

Същевременно обаче още при встъпването си в длъжност преди седмица вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че ще настоява пенсионерите да получат коледни добавки. Тогава той поиска срок от една седмица, за да проучи какви са възможностите за това. 

Горанов коментира и ситуацията около КТБ. Той беше категоричен, че трусовете в банковата система са вече зад гърба ни. На 4 декември ще започне изплащането на гарантираните депозити и това ще стане в 10 банки.

Няма да бъдат изплащани обаче влогове, които имат индивидуално договорени лихви и условия, дори и сумата да е в рамките на гарантираните от закона – 196 хил. лева.

Финансовият министър е разговарял с управителя на БНБ Иван Искров и е поставил въпроса с оставката му. „БНБ допусна грешка, която българското общество не може да остави така”, обясни още Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Да-колко милиарда взеха, ама точно?Щото сега ще се нагледаш на взиманки:)И взимаха, щото просто твоите приятелчета изпразникха резерва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Да бе, просто си им ги даваха.После защо се наложи на няколко пъти да вземат нови заеми все от милиардче нагоре? За да има за изливане в черната дупка на уж спрения проект с гордото име АЕЦ Белене и за ЮП.Ми да им дадем пак коледни добавки и да продължим да задлъжняваме, а ??? Да продължаваме да наливаме пари в АЕЦ Белене и в ЮП...колкото повече толкова по-добре. Това ли ви е цялата професионална икономическа логика бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
ами...бегемане-те пенсионерите ги искаха и от тях и знаеш ли кво-получаваха ги:) Сега ги искат от тия, които са на власт и се оправдават, че няма надбавки, докато БСП просто си им ги даваха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Това не са само твои притеснения.Даже много леко, възпитано и дипломатично си изложил проблема, а той е доста по-голям. Не само 200-та милиона за полицаите.Хайде да събираме съмишленици и да организираме протести срещу подобни злоупотреби преоблечени като законни действия.В никакъв случай не трябва да ги оставяме да си правят каквото си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Моето притеснение е в големите разходи на властта. Техните заплати се увеличават. Депутати, чиновници - растат , а са на държавна служба ?В новия закон за МВР е пълно с нови привилегии, чиято стойност е 200 млн.лв и сега няма как да се платят, но никой не отваря дума да се отменят.Какво правимТези суми се плащат с нови заеми. Къде отиваме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 13
bgMan
преди 9 години
Пенсионерите да ходят да си искат коледните добавки от мафията ДПС и съдружниците им от БСП, които през предходните 10-тина месеца наляха няколкостотин милиона евро в 2 спрени от Европа проекта само за да се подмажат на руския си работодател.Толкова.Докато има разхищения на предатели няма да има коледни добавки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Лошо го започва новото правителство. Даването на коледни надбавки е чисто символичен жест. Цели да създаде някакъв образ за нещо по-различно от преди и да предразположи хората да бъдат по-толерантни.Абсолютният егоизъм и липсата на поне демонстрирана съпричастност при тежки кризи винаги води обществото до катастрофа и катаклизми. Така е било от древен Египет, през китайската империя и европейския абсолютизъм. Очевидно голямата част от нашия нов елит няма никакъви исторически познания. Няма разбира се и собствен исторически опит и самонадеяно си вярва, че е достатъчно силен за да смачка всяко масово недоволство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Този филм вече сме го гледали и знаем как свършва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
rat
преди 9 години
Абе младежа има икономическо образование и разбира от пазара на череши ...Остава ние да се научим да я караме на череши и проблем няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 9 години
в крайна сметка едни надбавки от 5 до 20 лв няма ли да са лицемерни? Защото надали и друго правителство да беше, щеше да даде повече. А Горанов не ми вдъхва никакво доверие. Слушал съм му излиянията преди ... та той дори не прилича на финансово грамотен, не знам на какво основание е министър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още