IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП и сега се притеснява за правата на европейците във Великобритания

И преди Brexit Лондон има неприемливи практики, е записано в проект на резолюция на институцията

16:15 | 02.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските депутати се притесняват за спазването на правата на гражданите, дори и сега, когато Великобритания все още е част от Европейския съюз. Това е записано в проект на резолюция на Европейския парламент по повод хода на преговорите за Brexit.

В документа е записано, че Лондон трябва да даде гаранции, че ще се откаже от притеснителни практики и правата на европейците ще бъдат спазени и след като Великобритания вече не е част от общността.

След 2019 година, когато се очаква Brexit вече да бъде факт, на Острова ще останат около 3,2 млн. европейци, сочат данните на институцията. Същевременно в общността ще живеят към 1,2 млн. британци. От ЕП настояват, че след тази дата и двете страни ще спазят ангажиментите си и ще има равно третиране на гражданите.

Правата на гражданите са една от основните точки в преговорите между Лондон и Брюксел. Лондон и Брюксел към момента дискутират три основни момента при Brexit. Освен правата на гражданите дискусиите се въртят около финансовата сметка на „развода“, както и гаранциите за запазването на стабилността в Северна Ирландия и недопускане на възобновяване на напрежението с Ирландия.

Според проекта за резолюция на Европейския парламент преговорите досега не са показали съществен напредък. Затова и европейските депутати не препоръчват на лидерите на ЕС да обсъдят темата по време на следващата си редовна среща през октомври.

Проектът за резолюция по казуса Brexit ще бъде разгледан в пленарната зала на Европейския парламент на 3 октомври. В Страсбург ще присъстват още и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още