IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швейцария се връща към растежа през четвъртото тримесечие

БВП на алпийската държава нараства с 0,4%, след като се сви през предишния период

11:58 | 02.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската икономика се връща към растежа в края на 2015 г., след като страната се справи с ефектите от свободния курс на франка, който заплашваше да доведе до рецесия, съобщи Bloomberg.

БВП нараства с 0,4% през периода октомври – декември, след като предишното тримесечие се сви с 0,1 на сто, съобщи държавният секретариат по икономическите въпроси в Берн. Това е най-стабилният резултат от една година насам и надвишава прогнозите за ръст от 0,1 на сто.

Въпреки доброто представяне през последното тримесечие 2015 г. остава най-слабата от 2009 г, насам. След развързването на швейцарския франк през януари 2015 г. валутата рязко поскъпна и това навреди на износа към еврозоната. Централната банка очаква икономиката да нарасне с около 1,5% през 2016 г. 

“Шокът след развързването на валутния курс все още не е отминал, но икономиката е в добро състояние”, казва Корнелия Лукзингер, икономист в Zuercher Kontanlbank. “Година по-рано никой не би смятал, че 2015 г. ще бъде толкова добра, колкото беше”, коментира тя.

Насрещни ветрове имаше и заради забавянето на икономическия ръст в Китай и в други развиващи се пазари, на които някои швейцарски износители се надяваха, че ще компенсират слабото търсене от Европа. Износът на луксозни швейцарски часовници, популярни в Китай и Хонконг, през 2015 г. се сви за пръв път от 2009 г.

Потреблението на домакинствата и на неправителствените организации расте с 0,1% през четвъртото тримесечие в сравнение с третото, а правителствените разходи се повишават с 0,6%.

След като таванът на валутния курс беше премахват, Швейцарската народна банка разчиташе на отрицателните лихвени проценти и обещания да се намесва, за да поддържа стабилна валутата.

Проблемът за управителя Томас Джонсън е Европейската централна банка, която се очаква да разшири програмата за стимули в началото на март. Това може да отслаби еврото и да оскъпи франка и Джонсън от своя страна да се окаже принуден да въвежда още облекчения. Депозитната лихва в Швейцария е на рекордно ниското ниво от -0,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още