IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността все още е основната икономическа дейност в ЕС

България е на първо място в общността по показател брутна добавена стойност на селското стопанство

13:41 | 23.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишлеността все още е най-голямата икономическа дейност в Европейския съюз (ЕС) по показател произведена продукция, показват данни на Евростат за 2016 г. Секторът съставлява 19,4% от брутната добавена стойност в общността.

Секторът „Услуги и търговия на дребно, транспорт и настаняване“ генерира 19% от брутната добавена стойност, а дейности като образование, публична администрация, защита, здравни и социални дейности допринасят с 18,8%.

Европейската статистическа служба отбелязва, че през последните години промишлеността и селското стопанство като икономическа дейност губят своите позиции в ЕС. От 1996 г. например делът на промишлеността в брутната добавена стойност на общността намалява с 3,5 процентни пункта (от 22,9% до 19,4%), а на селското стопанство – с 1,1 пункта.

Секторът на услугите и търговията запазват относително стабилно своето място в европейската икономика. С 2,3 пункта пък се увеличава присъствието на науката – до 11% през 2016 г. Ръст от почти 1 пункт до 11,4% отчита и секторът на недвижимите имоти.

Статистиката показва, че за 12 държави от ЕС услугите и търговията са водеща икономическа дейност. Те заемат най-голям дял от брутната добавена стойност в Литва (32%), Латвия (25,4%) и Португалия и Полша (по 25,2%, макар че не са основна икономическа активност в страната). Индустрията е водеща за страни като Ирландия (36,6%), Чехия (32,1) и Словения (27,1%).

Данните на Евростат за България показват, че промишлеността у нас дава 24,4% от брутната добавена стойност на икономиката. 22,1% се падат на услугите и търговията на дребно, а 13,3% - на обществените услуги, здравеопазване и социални дейности, както и образование.

Селското стопанство носи 4,7% от брутната прибавена стойност на българската икономика. По този показател страната ни изпреварва Румъния (4,3%) и Гърция (4%). Средното за ЕС е 1,5 на сто, вижда се още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Ама пълни глупости и целенасочена пропаганда! Всеки раздел от статията е порочен. Примерно, каква промишленост има в България за да е водеща-добивът на злато, литий, уран и др. , които отиват в САЩ? Или обществените услуги, т.е. таксите при всяко административно обслужване са водещи приходи! Щом Информатиката служи за политически цели с демагогия и стъкмяване-отпиши я !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още