IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шрьодер: Война между ЕС и САЩ заради руския газ в Германия е недопустима

САЩ се опитват да изместят Русия от енергийния пазар на Германия, смята бившият германски канцлер

17:50 | 20.10.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не трябва да бъде допускана търговска война между ЕС и САЩ за доставките на руски природен газ на германския пазар, смята бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер. След края на своя мандат той пое управленски пост в „Газпром“.

Днес Шрьодер е в Съвета на директорите на друга държавна енергийна компания - „Роснефт“, както и в управлението на компанията Nord Stream 2, която планира да разшири газопровода „Северен поток“.

В интервю за руския телевизионен канал „Россия 24“ бившият германски канцлер споделя своето виждане, че САЩ се опитват да влязат на германския пазар, измествайки Русия, благодарение на санкциите. Чрез тях Вашингтон се опитва да лансира своя шистов газ, смята още той. 

„Това не е нищо повече от икономическа война, а такава война е недопустима“, посочва Шрьодер, цитиран от ТАСС. За него решението на властите в Берлин „Северен поток“ 2 да бъде определен като икономически проект, който не трябва да бъде политизиран, е правилно.

Герхард Шрьодер визира новите санкции, които САЩ наложи през лятото на Москва. Те се отнасят и до компании в енергийния сектор. В Брюксел не приемат новите ограничения, защото те поставят под въпрос енергийната сигурност на общността. В Германия пък дори поискаха контрасанкции срещу САЩ.

В същото време обаче Европейската комисия смята разширението на „Северен поток“ за ненужно и нарушаващо енергийните планове на общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Кой казва, че корупцията е голяма в Бългатия ?А каква е корупцията е Германия ? Вероятно малка ?Вероятно сте забравили факта, че излезе списъка на VW за лобисти, които са против приватизацията на фирмата.... Там Шрьодер фигурираше като косултант с хонорари без извършване на дейност.... след това премина на Бизнеса с газта, т.е. с Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
markov
преди 6 години
Леко си объркан ми се чини. И ЛНГ-то и ВЕИ-тата ако ги оставиш на свободния пазар конкуренцията ще ги отвее. За да се наложат трябва административна принуда ....... примерно НЕК е принуден да изкупува тока от ВЕИ десетки пъти по скъпо от тока от АЕЦ. Същото е и с ЛНГ газа, конвенционалния по тръба е по-евтин.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Имаш ни за деца. Никой не хруска най-добрия си клиент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Копанката(хранилката) не е бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
redcretin
преди 6 години
хер Шрьодер е бивш канцлер и добре известен лобист на руската енергийна доставка за Германия :)Пази си бизнеса човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
mavericos4
преди 6 години
Иска му се още на мужика да е монополист в доставките, но идва ЛНГ-то и ВЕИ-тата, а Шродер е на заплата в Газпром, какво да каже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Тъй като САЩ в близките години ще бъдат схрускани от Китай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Икономическа война между Русия, ЕС и САЩ не била допустима. Айде стига глупости. То от хиляди години войните си се водят по икономически причини. Тук някое парче земя, там някой нефтен кладенец. Тъй като САЩ в близките години ще бъдат схрускани от САЩ, Тръмп и Ко не виждат изход от това положение и напъват в единствената възможна посока - Европейски Съюз. Иначе как ще обясняват на гласоподавателите защо китайците са по-богати от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още