IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS отчете рязък спад на печалбата си за третото тримесечие

Икономическата несигурност и геополитическите напрежения продължават да карат клиентите да избягват рискове, заяви банката

10:26 | 28.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската банка UBS запази мрачните си прогнози за условията на пазара, след като отчете рязък спад на нетната печалба за третото тримесечие и повиши провизиите си за съдебни разходи, свързани с неправомерните продажби на обезпечени с ипотеки ценни книжа, съобщава Ройтерс.

„Икономическата несигурност и геополитическите напрежения продължават да карат клиентите да избягват рискове и като цяло водят до нисък обем на трансакции. По-ниските от очакваното и дори отрицателни лихвени проценти все още представляват значителни насрещни ветрове“, каза банката в петък. „Малко вероятно е тези условия да се променят в близко бъдеще“.

UBS заяви, че прилагането на новите капиталови стандарти от банките в Швейцария и предложените промени на международната регулаторна рамка за банките ще доведе до повишаване на капиталовите изисквания и разходи.

Банката повиши провизиите си за съдебни разходи, свързани с обезпечени с ипотеки ценни книжа, до 1,41 млрд. долара от 988 млн. долара в края на юни.

Най-голямата компания за управление на благосъстоянието заяви, че нетната ѝ печалба за трите месеца до края на септември се е понижила до 827 млн. швейц. франка (832,7 млн. долара) от 2,1 млрд. франка през същото тримесечие на миналата година.

Спадът е особено стръмен, тъй като миналата година банката се е възползвала от нетни данъчни облекчения в размер на 1,3 млрд. франка.

Печалбата преди данъците е нараснала с 11% до 877 млн. франка благодарение на силното представяне на местните швейцарски пазари и намаляването на разходите.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджио Ермоти предупреди в края на септември, че политическата несигурност и опасенията около глобалния растеж означават, че банката отчита нисък обем на трансакциите като цяло.

UBS не печели от същата вълна от високи приходи от инвестиционно банкиране както други банки, особено в САЩ, тъй като бизнесът ѝ е насочен по-скоро към акции, а печалбата на Wall Street бе подкрепена от търговия с облигации.

Това е негативът от широко хвалената стратегия на UBS след финансовата криза да се фокусира върху управлението на благосъстояние, което не изисква голям капитал, докато намалява бизнеса си с инвестиционно банкиране и фиксиран доход, тъй като печалбата там е по-волатилна и се изисква по-голям капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още