IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът каза "не" на по-скъпия ток с национален протест

Работодателите искат до края на годината правителството да отработи техните предложения за запълване на дефицита в енергетиката

17:16 | 29.07.15 г. 1
<p>
	Представители на бизнеса и синдикатите съвместно организираха протест срещу планираното повишение на цената на тока. <em>Снимка: БТА</em></p>

Представители на бизнеса и синдикатите съвместно организираха протест срещу планираното повишение на цената на тока. Снимка: БТА

На протест срещу предстоящото поскъпване на тока излязоха работници и собственици на около 1000 предприятия в почти цялата страна с искане за реформи в енергетиката и за отлагане на новите цени на тока за другата година, предаде БНР.

Бизнесът твърди, че увеличаването на цената на електроенергията ще повиши цената на продукцията, това ще направи предприятията неконкурентоспособни на международните пазари, ще се намаляват заплати, ще се стигне до съкращения на работни места, говорят и за неизбежни фалити на фирми.

Работодателите настояват до края на годината правителството и администрацията да се запознаят и да отработят техните предложения за запълване на дефицита в енергетиката и да не блокират индустрията с високи цени преди либерализацията на енергийния пазар.

Около 150 души излязоха на протест в Бургас, сред тях работници от завода за производство на вентилатори и горивна техника "Спартак", както и служители на най-големия пристанищен оператор по Южното Черноморие "Български морски флот-порт Бургас".

По улиците на Русе едва 30-ина работници изразиха несъгласието си с предлаганите промени. Служителите, предимно от заводите "Фазан", "Дунарит" и "Стефан и стил", направиха шествие и достигнаха до централната част на града. Според организаторите много от хората не са се включили, защото са работещи във фирми, които имат непрекъснат цикъл или са с опасно производство.

Позицията на бизнеса изрази професор Красимир Ениманев, председател на Русенската стопанска камара. “Да, ние сме за един свободен пазар на електроенергия, но ние сме против кражбите, които повдигат цената. Ние няма да плащаме за некадърност в енергетиката“. 

Изпълнителният директор на завод "Фазан" Мирослав Чепанов подчерта, че са възможни съкращения на разходите при осъществяване на планираното повишение на стойността на тока. „От една страна ще се наложи да повишаваме цени, ако пазарът ги отхвърли, което е пазарен принцип и е възможен, ще се наложи да съкращаваме разходите. От несъкратимите това са фонд "работна заплата" и социалните придобивки. Затова сме заедно с работниците“.

Радослав Обрешков, управител на фирма "МаркАм" в Русе, изрази мнение, че проблемите, натрупани в енергетиката, не могат да бъдат решени чрез вдигане на цените на електроенергията. „Реално, като ги вдигнат, това временно ще закърпи бюджета, но като не се разрешат тези проблеми, които са се натрупали в системата като цяло, като разходи и твърде високи заплати за определени хора, администрацията, или твърде голяма администрация, те ще доведат отново до покачване на цените и това е един непрекъснат кръг“.

Работници и служители от Добричко също се включиха в протеста символично със стикери на реверите.

Участие заявиха и над 20 фирми с повече от хиляда работници в Шумен.

От Попово близо 100 представители на бизнеса подкрепиха националната протестна акция срещу повишаването на цената на тока за индустрията. „Вдигне ли се цената на тока, няма как да не се вдигне цената на продукцията. Пак обикновените хора ще платят това поскъпване на цената с увеличената цена на стоки - и на олиото, и на хляба, и на всичко“, каза Николай Черкезов, един от участниците.

Около 3000 работници от най-големите производствени предприятия в Стара Загора също проведоха протестно шествие от индустриалната зона до сградата на Областната управа на града. Според Антон Андронов, един от собствениците на Холдинг "Загора", увеличаването на цената на електроенергията ще повиши цената на продукцията и това ще направи предприятията неконкурентоспособни на международните пазари. От друга страна, това ще доведе и до намаляване на заплати и до съкращения, допълни Андронов.

„Всичко това е на нашия гръб. Този гръб не може да понесе това - той просто ще се счупи и най-накрая след нашия постепенен фалит, на кого ще продават електроенергия? Това е една изключително неразумна политика и ние затова сме тук да кажем: Спрете, оставете ни да работим! Ако не бъдем чути, ние трябва да обмислим и други още по-крайни мерки - всички мерки, които моралът и законът допускат“.

Работодатели и синдикати изкараха стотици работници на протест и в София срещу повишаването на цената на тока от 1 август. Те настояха за оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който вчера заяви, че няма законово основание да бъде отложено решението за по-високи цени на тока.

По-рано председателят на енергийната комисия в парламента и бивш министър на енергетиката Делян Добрев призна, че не разбира протеста срещу промените в цените на тока за бизнеса. "Не разбирам протеста заради това, че все още няма цени. Няма цени, срещу които да се протестира", каза Добрев в парламента.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев каза, че надписаната сметка заради планираното увеличение на цената на тока за бизнеса ще я платят гражданите по линия на намаляване на доходите и увеличение на цените на дребно в магазините.

Двата синдиката също се включват в протеста срещу повишаването на цената на тока за бизнеса, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, и обясни, че смятат, че увеличението на цената на тока по начина, по който се предлага, не може да запълни дефицита в системата, който е в „размер на милиарди“.

Велев подчерта още, че не искат да се отложи увеличението на цените на тока, а искат да не се увеличават цените, докато не се вкара пазарният принцип електроенергийна борса и всеки да продава на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lisav
преди 8 години
ЗАЩО НЕК СПРЯ ДА ИЗНАСЯ ТОК - http://gikotev.blog.bg/drugi/2015/07/16/neznanie-nevejestvo-bednost-mizeriia.1376655
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още