IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: България се превръща в топ дестинация за аутсорсинг

Тракия икономическа зона привлича инвеститори в района на Пловдив, пише изданието

18:09 | 05.06.15 г. 1
FT: България се превръща в топ дестинация за аутсорсинг

Град Пловдив, датиращ отпреди 6 хил. години и богат на археологически съкровища, възвръща предишната си културна и икономическа значимост, пише Financial Times.

През 2019 г. вторият по големина град в България ще бъде европейска столица на културата. Междувременно БВП на Пловдив нараства с 12-13% годишно - един от най-бързите темпове в страната. Голяма част от това може да се отдаде на IT и аутсорсинг бума, подкрепян от местната власт и правителството.

Иван Тотев, кмет на града, казва „Мечтата ми е да видя възраждането на Пловдив като комбинация от превръщането му в индустриален и културен център на България.”

Пловдив е пример за процъфтяващата аутсорсинг индустрия на страната, допринасяща с почти 4% към БВП, според Българската аутсорсинг асоциация (БАА). България е деветата в света „най-предпочитана” аутсорсинг дестинация според A T Kearney’s 2014 Global Services Location Index.

Инвеститорите са привлечени от района на Пловдив от Тракия икономическа зона (ТИЗ), обединяваща шест индустриални зони, пишат авторите на статията Теодор Троев и Ангел Петров.

Предимствата й са изградената цялостна инфраструктура и ускорени процедури. ТИЗ е първата по рода си зона в България, обособена като Район за целенасочена подкрепа от държавата, което позволява дори по-малки общини да кандидатстват за финансиране на проекти от националния бюджет или по програми на ЕС.

Инвестициите в ТИЗ надвишават 1 млрд. евро, като се очакват още 800 млн. евро през следващите 10 години.

„Ние сме консервативни в тези оценки. Интересът непрекъснато расте“, казва Пламен Панчев, съуправител на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“, създател на зоната.

Повече от 100 инвеститора, най-много от Европа, са били привлечени от благоприятното за бизнеса законодателство, ниските разходи за труд и 10 процента плосък данък, които България предлага на чуждестранните компании. Сред тях са ABB, със седалище в Швейцария, и германската група супермаркети Kaufland.

Проект, наречен „Интелигентен град", за насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на промишлени отпадъци в ТИЗ, се разработва съвмесно с Fraunhofer Institute Германия и китайската Huawei. Друга китайска компания, Hainan Longquanren Century Invest and Development, е партньор на ТИЗ в Евро-китайската зона за икономическо развитие, насочена към привличане на повече китайски инвестиции, чрез създаване на логистичен хъб, свързващ Азия и Европа.

В ТИЗ са заети 12 000 служители. Липсата на квалифицирана работна ръка обаче е проблем. Д-р Ивайло Старибратов, председател на УС на „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”, даде тласък на инициативата за това учебните програми на университети и професионални гимназии да съответстват по-добре на изискванията на ИТ сектора.

Други градове, като Велико Търново, Варна и Бургас, също се ползват от развитието на аутсорсинга.

Разширява се чуждестранното присъствие. Американският технологичен конгломерат HP, откри лаборатория в София, например.

„Потенциалът, който имаме, може да удвои делът на аутсорсинг в БВП през следващите три до пет години", казва Стефан Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на Софика Груп - най-голямата българска аутсорсинг компания, купена от базираната в САЩ TeleTech през миналата година.

Илия Кръстев, изпълнителен директор на  Data Pro, компания за услуги по интелигентно набиране и съхранение на съдържание и данни, прибавя към предизвикателствата намаляващата раждаемост и образованието, „които могат да се окажат спирачка за устойчивия растеж”. Той казва, че България трябва да улесни процедурите по наемане на чужденци, да спре изтичането на мозъци, да привлече местните жители, които са завършили в чужбина, и да  подобри качеството на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 10
redcretin
преди 8 години
Ще ще ще... ей-сега, ама друг път :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още