IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лодката като дом

Макар и по-евтино от покупката на недвижим имот, животът на лодка е свързан с редица други разходи и трудности

08:00 | 22.06.10 г.
Лодката като дом

Британците Мат и Роуз Джонсън са предпочели да живеят на лодка вместо в обикновено жилище. „Жилищният пазар беше такъв кошмар миналата година, че не искахме да участваме в продължителността на процеса, разходите и начина, по който те връзва. Затова избрахме лодка“, обяснява Мат пред BBC.

Средната жилищна цена в Англия е 207 хил. паунда, според държавните данни, което означава, че притежаването на собствен дом е извън финансовите възможности на милиони британци.

Жилищна лодка изглежда далеч по-евтина опция.

Средната цена за лодка, направена за плаване в канали – най-често срещаната форма на плаващ дом – варира между 60 хил. и 100 хил. паунда, по данни на британската Национална асоциация на собствениците на лодки (NABO).

Разбира се, има и други разходи.

Необходим е сертификат за безопасност на лодката, както и разрешително за плаване и застраховка. Нужно е също място и право за „паркиране“ - разрешително за акостиране – и то може да излезе доста скъпо.

Подвижният дом дава възможност да живееш където искаш, но както при всяка форма на собственост, добре известната мантра „локация, локация, локация“ важи и тук.

В лондонския район, известен като „Малката Венеция“ например, правото да паркираш лодката си с достъпа до електричество и вода може да струва до 7 хил. паунда на година.

Животът на постоянен пристан дава достъп до тези услуги, като те си имат цена – най-скъпите места се предлагат с пълен набор от услуги, канализация, електричество, вода, безжичен интернет и дори градина. Предлагането им при това е силно ограничено.

Постоянно пътуване

Мат и Роуз избягват тези разходи, като ползват т. нар. разрешително за постоянно пътуване.

Такива обаче се издават със строги правила – лодката трябва да се мести на всеки две седмици и по повече от няколко мили на преместване и не трябва при това да имате постоянна месторабота.

От организацията, която се движи за водните пътища на Острова - British Waterways (BW) казват, че тези правила често се нарушават и има хора, които просто се местят напред-назад в един и същи район.

Според данните на BW има 34 хил. лицензирани лодки по британските плавателни канали и реки, от които около 6 хил. са постоянни жилища.

По думите на председателя на Асоциацията на собствениците на жилищни лодки (RBOA) Рекс Уолдън собствениците на лодки често не спазват правилата. По думите му има пристанища, които предлагат 12 жилищни разрешителни, но около шест пъти повече стоят там постоянно.

Въпреки че правилата за акостиране не са прости, изглежда лесно да се сдобиеш с лодка.

Но след това има редица трудности, предупреждават от Асоциацията на собствениците на жилищни лодки.

„Това не е същото като да купиш имот – лодката ще поевтинява“, предупреждава Уолдън.

Животът на лодка е свързан и с редица ежедневни трудности като пренасяне на въглища или пране на ръка например. През зимата пък сериозен фактор е и студът.

Уолдън предупреждава: „Ако го правите заради самия начин на живот, е идеално, ако го правите, за да ви е по-евтино, няма да стане.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още