IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш служител на Mazda прегази с кола 11 души

Поредният инцидент с недоволен служител в автомобилна компания подчерта проблема с дискриминационния модел на работни отношения в страната

11:50 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бивш служител на Mazda прегази с кола 11 души

Недоволен служител на Mazda прегази с колата си свои колеги в завод на компанията във вторник, причинявайки смъртта на един от тях и ранявайки други десет души, предаде AP.

42-годишният Тошиаки Хикиджи е арестуван около час след нападението в японския град Хирошима и е обвинен в убийство.

Според японски медии Хикиджи е имал трудов договор с Mazda, но е бил освободен от работа през април. Той взел със себе си нож и отишъл в завода на компанията „с намерението да убива“.

По думите на говорител на японската компания обаче Тошиаки Хикиджи е напуснал работа по собствено желание, посочвайки като мотив за решението си лични причини. Работният му стаж в Mazda бил едва осем дни, през което време не е имало сигнали за инциденти или конфликти с него.

Днешното нападение събуди спомените за друга кървава атака на автомобилен работник в страната – отпреди две години. Тогава нападателят прегази с камион седем души.

От десетилетия, по време на модернизацията в Япония, големите компании гарантират работните позиции на своите служители до живот, ако няма особено тежки провинения, и предлагат сравнително добри възнаграждения в замяна на показвана лоялност.

Конкретно автомобилостроителите обаче, които са все по-притиснати от нуждата за намаляване на разходите на фона на глобализацията, увеличават дела на работниците си, наемани при по-малко изгодни работни условия, често с посредничеството на външни фирми.

Според икономисти, цитирани от AP, причина за развитието на дискриминационна, „двойна“ система на трудови отношения в големите компании е фактът, че при „нормалните“ договори работодателят има все по-тежащи му ограничения, включително и това да не може да уволни дадения работник.

В същото време работещите при по-лоши условия имат усещането, че вършат повече работа срещу по-малко пари в сравнение с тези с привилегированите договори. „Това е огромен социален проблем“, коментират експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още