IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се понижиха след най-лошата седмица от 7-ми май

Инвеститорите приеха месечните данни за заетостта, като сигнал за продължаваща слабост на трудовия пазар, тъй като нивото на безработицата не се е изменило от миналия юни

23:26 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси се понижиха след най-лошата седмица от 7-ми май

Щатските индекси се понижиха в петък, след като разочароващи данни за заетостта и фабричното производство подхраниха страховете за забавяне на икономическото възстановяване в САЩ, пише MarketWatch

Dow Jones Industrial Average падна с 0,47% до 9686 пункта и завърши седмицата с близо 5% загуба.

Сред основните губещи се оказаха Walt Disney, след като гиганта от развлекателния бизнес обяви, че е придобил компания произвеждаща игри за мобилни устройства, като iPhone на Apple.

Данните за спада на фабричното производство повлякоха надолу и акциите на индустриални гиганти, като Caterpillar, 3M и Boeing.

Nasdaq Composite изгуби 0,46% до 2092 пункта, докато Standard & Poor's 500 се раздели с 0,47% до 1023 пункта, с което завършва седмицата с загуби от над 5%.

Като цяло, инвеститорите приеха месечните данни за заетостта, като сигнал за продължаваща слабост на трудовия пазар, въпреки че нивото на безработицата отбелязва спад до 9,5% през юни от 9,7% месец по-рано, което е по-добър резултат от прогнозираните от анализаторите 9,8%.

Все пак, много от инвеститорите забелязаха, че спадът може да се дължи на факта, че много хора просто са се отказали да си търсят работа. Данните за общия обем на трудовия пазар показват, че за юни се е свил с 0,3% до 64,7% от населението на страната.

Нивото на безработицата, въпреки че е по-добро от очакваното, на практика не се е изменило от миналия юни, когато при отчитане на сезонната заетост, безработицата също беше 9,5%.

„Това е въртележка”, казва Брайън Пердън, инвестиционен консултант от Harrison Financial Group. „Миналата година имахме 9,5% и след всичко което се случи, отново се връщаме на 9,5%.”

Не селскостопанските работни места са по-малко с 125 000 през миналия месец, като едва 83 000 работни места са били създадени в частния сектор. Икономистите очакваха, спадът при не селскостопанските работни места да е по-умерен през юни, и да не надхвърля 110 000. Въпреки това, този спад е по-малък, от колкото се страхуваха много инвеститори, което ограничи спада на индексите.

„Имаше няколко доклада през последния месец, които ни изпратиха сигнали, че нещата със световната икономика не вървят добре, така че имаше шанс, данните за безработицата да са и много по-лоши”, казва Джим МакДоналд, главен инвестиционен стратег на Northern Trust Global Investments. „Тези данни показват, че икономиката все още расте но с разочароващи темпове”.

През май фабричното производство в САЩ отбелязва най-големия си спад от 14 месеца.

Доларът падна спрямо еврото, рефлектирайки не задоволителните данни за безработицата.

Здравният сектор отбеляза слаб ръст, след като фармацевтичният гигант Eli Lilly обяви, че ще купи Alnara Pharmaceuticals – компания фокусирана върху разработката на лекарства за метаболични заболявания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още