IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Рубини разкритикува стрес тестовете на европейските банки

Инвеститорът Джим Роджърс пък ги определи като PR акция

17:58 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
И Рубини разкритикува стрес тестовете на европейските банки

Стрес тестове на банковия сектор в Европа не са достатъчно взискателни, за да разкрият предстоящото влошаване на икономическия климат в региона, каза Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.

„Заложените стойности за икономическия растеж и за държавните дългове не са достатъчно реалистични“, казва Рубини, собственик на Roubini Global Economics, който след серия апокалиптични прогнози си спечели името на най-мрачния анализатор на пазара.

По-голямата част от рисковите ДЦК на банките се държат до матуритет и тъй като тестът не допуска сценарий за държавен фалит, тези облигации не се взимат под внимание, посочва той.

Европейските стрес тестове предполагаха увеличаване на безработицата с 6%, икономически спад от 3% и 6% увеличение на пазарните лихвени проценти.

Резултатите от тестовете са достатъчно детайлни, за да могат инвеститорите, ако пожелаят, сами да изчислят какви загуби ще акумулират банките в случай на държавни фалити, казва шефът на Комитета на европейските банкови регулатори Джовани Карозио.

„В някои случаи това е така“, признава Рубини, като посочва, че докато оценяването на експозицията на испанските банки към държавни дългове е било сравнително лесно, същото не може да се каже за германските банки.

При това някои токсични активи в балансите на банките „дори не са отчетени“, посочва Рубини.

Рубини казва, че миналогодишните тестове на американските банки също не са били достатъчно сурови, но оттогава акциите на някои от големите щатски банки са спечелили значително, тъй като тестовете са помогнали за възстановяване на доверието на инвеститорите.

Икономическата ситуация е лоша и от двете страни на океана и развитите икономики трябва да очакват няколко години на забавен растеж, предвижда той.

„Нещата изглеждат като при конкурс за красота, където въпросът е не кой е по-хубав, а кой е най-малко грозен“, казва той, илюстрирайки движението на валутния курс на еврото и долара.

„Мисля, че по-скоро ще бъдем изненадани неприятно“, казва Рубини. „Попътният вятър от правителствените програми за стимулиране на икономиката от първата половина на годината ще се обърне, когато парите започнат да привършват“.

„Растежът почти навсякъде за второто тримесечие е 2% и това е под прогнозираните 3%“, допълва той.

„Безработицата ще се увеличи през втората половина на годината и това ще се отрази на нивото на лошите кредити в банковата система“, казва Рубини. Roubini Global Economics прогнозира 1,5% растеж на американската икономика през втората половина на годината в сравнение с 2,7% прогнозирани от много други анализатори.

Безработицата вероятно ще остане на около 9% през следващите 6 до 9 месеца, прогнозира Рубини. „Ще имаме висока безработица, това ще е новото „нормално“ ниво на безработица през следващите няколко години“, казва той.

Друг фактор, който ще има ефект върху растежа ще бъде намаляването на бюджетния дефицит, което сега се извършва в Европа и вероятно ще трябва да бъде извършено и в САЩ, предупреждава Рубини. За да се съкрати бюджетният дефицит, ще се наложи увеличаване на данъците, допълва той.

Стрес тестовете не бяха достатъчно сериозни и са само PR упражнение, смята и известният инвеститор Джим Роджърс.

След публикуването на резултатите в петък вечерта, много анализатори коментираха, че все пак тестовете са били по-сериозни от проведените в САЩ през миналата година. Въпреки това Роджърс подчерта, че тестовете са били „просто PR акция, както и американските преди година“. “Те са загуба на време за нас и на мастило за журналистите“, допълва той.

Европейската централна банка ще продължава в „обозримо бъдеще“ да спасява слабите страни от еврозоната, прогнозира Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още