IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нао: роботът, който изразява и засича емоции

Хуманоидната машина има не само програмирани емоции, но може да долови в какво настроение е човекът отсреща и да го запомни

15:23 | 09.08.10 г.
Роботът Нао може не само да изразява, но и да усеща емоциите на събеседника си. Снимка: aldebaran-robotics
Роботът Нао може не само да изразява, но и да усеща емоциите на събеседника си. Снимка: aldebaran-robotics

Според мнозина футуролози бъдещето на роботите е съвсем скоро те да навлязат в живота ни по всякакъв начин – като лекари, медицински работници, компаньони, банкови чиновници, търговски сътрудници. Някои от тези идеи вече са претворени в реалност, а роботиката има тепърва още много да се развива и да напредва.

Преди време японски инженери създадоха робота Кобиан, който може да изразява седем емоции – радост, гняв, тъга, щастие и смущение, почуда, състрадание, припомня ДПА. Изследванията и разработките обаче не спират до тук и вече е факт първият робот в света, който може не само да изразява, но и да „усеща“ емоции. Умната човекоподобна машина е създадена от европейски учени, съобщава вестник Telegraph.

Хуманоидната машина е наречена Нао (Nao) и може да свива раменете си надолу, когато се „чувства“ тъжна, или да повдига ръцете си за прегръдка, когато „изпитва“ щастие.

Роботът е проектиран да прави мимики на едногодишно дете и е способен да се държи приятелски и да „засича“ хората, които се отнасят мило с него.

Нао е способен да различава човешки емоции чрез серия от невербални елементи като езика на тялото и изражения на лицето, а с течение на времето, прекарано с човешко същество, започва още по-добре да „усеща“ неговото настроение.

Роботът използва видео камери, за да определя колко близо се доближава някой до него и сензори, за да различи осезаемо физическите характеристики на човека като овал на лицето, височина и други.

Електрическата инсталация на "мозъка на робота" е направена така, че да отразява невронната мрежа на човешкия ум и позволява на машината да запомни взаимодействията си с различни хора и техните лица.

Разпознаването на емоциите, както и комплект от някои базови правила, като това какво е добро и лошо за него, позволяват на робота да показва кога е тъжен и кога щастлив.

Операциите, свързани с демонстрация на емоциите, са програмирани наготово, но Нао сам решава кое чувство да покаже и кога.

„Работим върху невербалните изразни средства и изразяването на емоции посредством физически действия, жестове и движения на тялото, не само лицеви или вербални изрази“, казва Лола Канамеро, компютърен специалист от Университета в Хертфордшир, която е ръководител на проекта за създаване на емоционалния робот Нао. Канамеро вярва, че роботите ще играят ролята на човешки компаньони в бъдеще.

„Нашето постижение изигра голяма роля за това хората да започнат да си взаимодействат съвсем естествено с роботите“, обяснява тя.

„Ако хората могат да се държат естествено в компанията на роботи, те ще бъдат по-добре възприемани, превръщайки се във все по-често срещани обекти в живота ни“.

Нао е разработен като част от проект, наречен Feelix Growing, основан от Европейската комисия. Компанията, която е направила сензитивния робот, е френската Аldebaran Robotics. Макар че хуманоидната машина вече е достъпна за изследване в университети и роботи, тя ще бъде представена на широката общественост през идната година.

Макар според някои учени тези роботи да могат да бъдат използвани като домашни помощници, или да се грижат за по-възрастни хора в бъдеще, други алармират, че хуманоидните машини могат да излязат извън контрол и случайно да нападнат собствениците си.
 

Източник на видеото: Аldebaran Robotics

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още