IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Доларът и франкът ще са по-силни от златото при нова рецесия

Дълговете на развитите икономики трябва да бъдат намалени, което ще доведе до продължителен период на бавен икономически растеж, посочва икономистът

14:54 | 03.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Рубини: Доларът и франкът ще са по-силни от златото при нова рецесия

Според професора от New York University Нуриел Рубини доларът, йената и швейцарският франк може да се окажат по-добра инвестиция от златото в случай, че световната икономика изпадне отново в рецесия, пише Bloomberg.

“Ако има двойна рецесия някои активи ще бъдат предпочитани като убежище и златото ще бъде един от тях“, казва Рубини „Но в подобна ситуация, валути като долара, йената и швейцарския франк ще бъдат в по-добра позиция защото са много по-ликвидни от златото“.

При все по-недвусмислените сигнали, че американското възстановяване от най-тежката рецесия след Втората световна война губи инерция, инвеститорите се надпреварват за активи, смятани за по-сигурни от останалите. На 31 август швейцарският франк се покачи до рекордни нива спрямо еврото, докато миналия месец йената достигна най-силното си ниво спрямо американския долар от 1995 г. насам.

През тази година цената на златото се е покачила с 14%, като при отварянето на борсата в Лондон днес цената достигна 1252,25 долара за унция.

“Вярвам, че златото ще се търгува около сегашните нива“, казва Рубини. „Има две основни причини които могат да доведат до повишаване на цената на златото. Едната е инфлацията, но в развитите страни нямаме инфлация, а по-скоро риск от дефлация“.

“Друга причина за повишаване на златото е рискът от глобален финансов колапс, но този маргинален риск сега е по-малък, поради мерките които бяха взети за оздравяване на финансовата система“, допълва той.

Рубини, който предвиди рецесията в САЩ повече от година преди началото й днес предрича, че американската икономика ще се забави през втората половина на годината, тъй като ефектът от фискалните стимули ще започне да отшумява.

“Може да се опитаме да предотвратим двойна рецесия, но да имаме бързо възстановяване в развитите икономики като САЩ, Европа и Япония е мисия невъзможна“, казва Рубини.

Според проучване на Bloomberg проведено сред икономисти, през август растежът на заетостта и сектора на услугите в САЩ вероятно са се забавили, като безработицата е достигнала 9,6%.

Фундаменталният проблем е, че дълговете на развитите икономики трябва да бъдат намалени, което ще отнеме време и продължителен период на бавен икономически растеж, посочва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
И златото и долара са балони, но с противоположна посока. Невъзможно скъпото просто е неизползваемо и нормално не може по-вече да расте до безкрайност а и е достатъчно неликвидно. Докато непоносимо и не реално подцененото и достатъчно бързо ликвидно има само една посока...просто пренапомпения балон се пука или в най-добрия случай спада бавно а спадналия започва да се издува в продължение на години докато достигне критични стойности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още