IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще продължи цената на златото? Надолу, ако може да се съди по среброто

С поскъпването на среброто изглежда, че почти всички са оптимистично настроени за ценните метали, а това обикновено е моментът, в който тенденцията се обръща

15:30 | 01.10.10 г. 16
Автор - снимка
Създател
Накъде ще продължи цената на златото? Надолу, ако може да се съди по среброто

Поскъпването на златото изглежда няма край, след като нова поредица от рекордно високи ценови нива бяха отбелязани в края на септември. Редица анализатори прогнозират, че златото ще поскъпва още и ще стигне 1 500, и дори 2 500 долара за тройунция през следващата година заради недоверието на инвеститорите към хартиените валути.

Последните движения в цената на среброто обаче загатват за скорошен край на ралито на златото, пише Fortune.

Среброто, според някои анализатори, е ориентир за предсказване на цената на златото, защото се използва като негова алтернатива от инвеститорите, които не могат да си позволят да търгуват със злато.

Скорошното поскъпване на среброто обаче кара дори и някои от най-оптимистично настроените относно ценните метали инвеститори да очакват ралито при златото да прекъсне.

Златото с доставка през декември поскъпна в сряда до рекордните 1 310,30 долара за тройунция заради по-слабия долар и очакванията, че Федералният резерв ще продължи да налива пари в икономиката. Но фючърсите на среброто се представят значително по-добре от тези на златото в процентно изражение. Те са поскъпнали със 30% през тази година, докато цената на златото в същото време се е покачила с 19 на сто.

През тази седмица освен това цената на среброто достигна най-високото си ниво от октомври 1980 г. - около 22 долара за тройунция.

В исторически план обаче когато среброто се представя по-добре от златото, като изпреварва темповете му на растеж, последва спад в цените на двата метала.

За разлика от златото, което се използва главно за защита срещу инфлация и икономическа несигурност, среброто обикновено се търгува заради практическото му приложение. Среброто се използва в редица производства – от направата на iPod до изработката на зъбни пломби.

Както историята показва, инвеститорите започват да гледат по-сериозно на среброто като на алтернатива на златото при липсата на сигурност за развитието на икономиката. Точно в такъв момент се намират финансовите пазари сега, защото инвеститорите не се убедени в способността на централните банки и правителствата да се справят с високата безработица и големите държавни дългове.

С поскъпването на среброто изглежда, че почти всички са оптимистично настроени за ценните метали, а това обикновено е и моментът, в който тенденцията на пазара се обръща.

Златото поскъпва от 2000 г. насам, като цената му е скочила с 353%, отчасти и заради поевтиняването на долара. Цената му расте с бързи темпове от 2008 г., когато финансовата криза се разрази.

Един от непосредствените фактори за поскъпването на златото и среброто в момента са опасенията от нови мерки на Федералния резерв за допълнително инжектиране на пари във финансовата система. Това по същество понижава стойността на американския долар и подхранва евентуално растежа на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Ами то всички ако разсъждават така и започнат (масови) спекулации със суровините (като със златото) естествено, че ще има поскъпване на суровините. Което ще си бъде чист балон. И той ще се спука когато се сблъска с потребителските нагласи и... най-вече (!) възможности. Защото нали, в края на краищата всичко трябва да бъде продадено на Негово Величество Потребителя. И ако той е задлъжнял до шия, няма работа, или заплатата му не мърда, просто няма да има кой да купува. И тогава балона ще се спука. Няма никакво значение колко трилиони пари има "напечатани" - важно е колко от тях са в потребителите. А там не са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Soros
преди 13 години
http://***.gold-eagle.com/editorials_08/benson093010.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Soros
преди 13 години
Всички искат инфлацията. Говоря за държавниците. Чухте какво каза Бразилският президент. На които му е най -обезценена валутата е по конкурентен . Китай защо не иска да му поскъпва валутата срещу долара. Няма как само в САЩ да е инфлацията. Суровините са в долари.Както и да е,ще говорим след време. Засега само може ДА ПОГЛЕДНЕТЕ С КОЛКО СА ПОСКЪПНАЛИ ВСИЧКИ СУРОВИНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА,за да видите че не се надува само златото. Къде да отидат всички напечатани трилиони,в акций или в ценни книжа или съкр. бонове. Естествено че никой няма да рискува в момент в които световната финансова система се клати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Спорно е дали идва инфлация. Ако се съди по политиката на ЕС (твърдо към затягане на фискалната политика), е взет курс към спиране на растежа базиран на кредити, (по)изчистване на досегашните и недопускане на нови такива дългове. Който курс води и до ценова стабилност (ниска инфлация), което си е политиката на ЕЦБ открай време и тя не е променяна. Защото при една инфлация горят парите на спестителите (немци, френци и т.н.), а печелят длъжниците (гърци, испанци, италианци и т.н.). Е, видно е, че на немците това не им харесва и затова се стремят да не допуснат инфлация (над 2%). Поне на еврото. Виж с долара положението не е такова. Там инфлация може и да има (и най-вероятно ще има) защото доларавата инфлация топи американските дългове, а САЩ имат нужда точно от това. Накратко - доларова инфлация - ДА, еврова - НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
"Сред ангажиментите, които пое Дзябао, е Китай да участва на следващите аукциони за продажба на гръцки правителствени облигации. "... bez komentar...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Soros
преди 13 години
За това колко злато има Фед,може да се окаже ,че златото е продадено. Категорично не искат да направят реяизия на златният си резерв.За балон можем да говорим ,когато и последният спестител трагне да купува злато. В момента банките активно купуват злато и суровини. Купуват ги с вашите пари,които сте сложили на депозит. Като стане златото над 3-4000 УСД и всички решават да купуват,тогава ще ви го продават. Тогава можем да говорим за балон. Идва инфлация момчета,не виждам друг начин по които ще излезне света от този батак. А дали златото е инвестиция,върни се векове назад и виж колко неща са запазили стойноста си. Не казват влагайте 100 % в злато,но ако нямате поне 20-25 % при една инфлация ще ви вземат всичките парички. НЕ се отнася само за златото,всички суровини ще растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Е тогава китайците защо купуват облигации /акции на злато...мед ...добивни компании в Австралия ,Канада и др.ресурси ? Никой не ги кара насила да купуват ? Златото е психология , точно като спекулациите и надуването на финансови балони , има играчи във Висшата и в аматьорската лига. А това че са ви пуснали 'муха' да се продава злато е също част от играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
Сорос, ти наистина ли смяташ златото за инвестиция???...или че ще се върнем към безпарични натурално-стоково-бартерни сделки???...сега не сме нито в средновековието нито в комунизма!!! Инфлация-да, но какво мислиш да правиш след нея с това злато??? Арабите са пълни със злато, но ти едва ли би си пожелал да поживееш като тях в мизерията на близкия изток. Дори да се появи някаква нова световна валута, познай кой би си купил тогава злато с нея и какво да прави с това злато и за какво му е ???? Федералния резерв има толкова злато че ако решат да наводнят пазара с него цената му може да се срути на половина и не се съмнявай че в един прекрасен момент, когато цената му достигне още по-безумни стойности това непременно ще се случи, неизбежно е! Златото винаги е било обект на манипулация от страна на централните банки, не зависимо в + или - ! По-скоро бих те посъветвал да си купиш диаманти, които не се контролират от ФЕД и цената е винаги на горе но не и злато. И те обаче са още по-неликвидни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Soros
преди 13 години
След като мислите златото за балон,вложете си парите в Долари и акций тогава...ако ви стиска. За цялата си история САЩ са напечатали толкова пари,колкото Обама сега за година и половина.Къде да отидат тези пари освен в суровини и злато? Без инфлация няма да минем,няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
Златната истерия ще отшуми, както всеки друг балон и тоя ще се спука! Познайте колко ще струва това жълто желязо след поредния колапс и как бихте се освободили от него ако отново борсите потръгнат и решите че е време пак да инвестирате в акций??? Защото от злато не се печели нищо, само се стремите да запазите активите си от инфлацията, но е невъзможно да сте все на такива изчаквателно-златни позиций щото те никога няма да ви дадт и цент печалба! Когато и последния сиромах си купи злато на безумни цени ....познайте колко ще струва $. Тази истерия тръгна от там от където тръгват всички балони по света, и ще се спука по същия ужасяващ начин. Няма кой друг да измъкне Щатите от тая каша ако не пак един гигантски световен балон. Припомнете си че около 2000г унция злато беше 270$. Какво биха направили тогава Китайската центр. банка а и Индия които купиха тонове злато на цена над 1200$ за унция??? Ето как Чичо Сам ще стопи огромните спестявания на Китай .Със сигурност златото ще под 800$ за ун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още