IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абсурдното сравнение между учителския и професионалните пенсионни фондове

Учителският фонд плаща пенсии 10 пъти по-кратко от професионалните, затова изглежда успешен, показва анализ на икономиста Георги Ангелов

12:44 | 22.10.10 г. 12
Абсурдното сравнение между учителския и професионалните пенсионни фондове

Как работи учителският пенсионен фонд и този модел ще постигне ли по-добри резултати от професионалните схеми? Предлагаме на вашето внимание детайлна разработка на Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество.

Според стенограмата от заседанието на правителството от 20 октомври 2010 г. Бойко Борисов дава пример за национализацията на професионалните пенсионни фондове (пример, който очевидно е роден в главите на синдикатите):

Борисов:
Погледнато обаче ние, въвеждайки, имаме и прецедент. Учителският фонд, който е в НОИ, има 104% ликвидност. Сиреч – работи перфектно.

Нека разгледаме учителския пенсионен фонд, за да видим как работи перфектно и дали това ще стане с национализирания професионален пенсионен фонд.

Учителски пенсионен фонд, УчПФ:
- получава пенсионна вноска от 4.3% от заплатата на всеки осигурен;
- плаща ранни пенсии в период на 3 години (може и малко по-дълго, но тогава се плащат по-ниски пенсии);
- изисква учителски осигурителен стаж от 30 години (25 години за жените);
- учителите трябва да са плащали във фонда от 1997 година насам, за да вземат пенсия;
- т.е. един мъж получава ранна пенсия от 60 до 63 годишна възраст, след което се пенсионира по общия ред;
- 100 хиляди учители внасят вноски, 3 хиляди получават пенсия.

При такова високо съотношение осигурени/пенсионери (33:1) и също високо съотношение между време на внасяне и време на получаване, всяка пенсионна система (дори и най-калпавата) ще показва добри резултати.

Което не означава, че учителският пенсионен фонд е ефективен. Между другото, има толкова малко информация за този фонд, че въобще не може да се изчислят някакви показатели за него. За сравнение, частните пенсионни фондове публикуват тонове информация, включително ежедневна.

Нека видим същите показатели за професионалните пенсионни фондове, ППФ:
- получават пенсионна вноска от 7 и 12% от заплатата (съответно за 2 и 1 категория труд)
- планирало се е да плащат ранни пенсии в период 3 и 8 години (съответно 2 и 1 категория труд); реално обаче законът позволява 8 и 13 години по-ранно пенсиониране (има и по-екстремни случаи – 15-18 години по-ранно пенсиониране);
- изисква стаж първа категория труд от само 10 години;
- може да се достигне пенсиониране дори без да са плащани вноски в професионален фонд, или да са плащани малко;
- т.е. един мъж получава ранна пенсия от 52- до 63- годишна възраст, след което се пенсионира по общия ред (екстремни случаи, позволени от закона – ранна пенсия от 45 до 63 годишна възраст);
- съотношението между осигурени и пенсионери не е 33:1, а е около 10 пъти по-ниско.

Да направим някои сравнения:

1. Съотношение между време на внасяне и очаквано време на получаване:

- учителски фонд: 10:1
- професионален фонд: 1:1 или дори 0.5:1

2. Съотношение между време на внасяне и очаквано време на получаване от началото на съществуването на фонда:

- учителски фонд: 4.7:1
- професионален фонд: някъде между 0.5:1 и дори 0.1:1, като има и случаи на 0.01:1

3. Съотношение внасящи към пенсионери:

- учителски фонд: 33:1
- професионален фонд: 3:1

Тоест имаме между 10 и 20 пъти по-лоши съотношения по всички показатели. Те очевидно не могат да бъдат компенсирани от 2-3 пъти по-високи пенсионни вноски.

Извод 1: Дори да се направи национализиран професионален пенсионен фонд, който да се управлява като учителския пенсионен фонд, резултатите няма да са добри – национализираният фонд ще излезе скоро на дефицит и ще фалира скоропостижно. И учителският фонд би фалирал, ако имаше толкова разпуснати изисквания за получаване на пенсия.

Извод 2:
Реално необходимите реформи са в следните посоки:

- повишаване на възрастта за ранно пенсиониране (както е предвидено по закон, но никога изпълнено);
- премахване на възможността за пенсиониране на 45 години (както по закон е трябвало да стане още през 2004);
- постигане на по-висок ефективен период на внасяне на вноски в ППФ (ще стане като ефект от горните);
- тези, които са внасяли вноски в държавния фонд преди 2000 г. и в професионален фонд след 2000 г., трябва да получават част от пенсията си от държавата и другата част от професионален пенсионен фонд (където е внасяно, оттам трябва да се получава).

Извод 3: Национализацията не решава нито един от проблемите, не извършва нито една от необходимите реформи и е безсмислена идея (а в същото време и изключително вредна за средата изобщо).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Борса
преди 13 години
И ти си слушал разваленият телфон на Бойко и синдикатите. Нито един ПФ не е отказал да плаща пенсии на категорийни работници. Просто те плащат пенсии съответстващи на натрупаните суми. На синдикатите това не се харесва и смятат, че като съберат парите в солидарен фонд, изведнъж пенсиите ще скочат. Ако това стане, те просто ще раздадат парите за 2-3 г. и след това се връщаме на изходна позиция. Има и още един тънък момент - в солидарният кюп личните доскоро вноски стават общи и не се наследяват. С други думи, ако някой миньор си отиде преди още да се е пенсионирал или скоро след това, семейството му ще получи едно голямо "благодаря за вниманието" от държавата, защото с неговите вноски сега ще се плащат пенсии на други, които може и да не са внасяли дори и 2-3 години вноски. Относно огромните режийни Бойко пак се изказва неподготвен - поне да чете законите преди да се изхожда по някой въпрос. Покажи ми един фонд, който да взима 20% от постъпилите в него вноски и веднага го давам на КФН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
graki
преди 13 години
И какво лошо има в това - Сергей и Доган ли искаш за мажоритари - или Костов и Румев Овчаров - айде стига *** напъни за търсене на телета под бикове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
В които си иска. Ако си в тоя фонд, и не ти харесва как инвестира, сега поне можеш да го смениш и да си преместиш партидата в друг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
VP
преди 13 години
Гледам, че на единият "професионален фонд" мажоритарен собственик му е Химимпорт... Интересно в кои дружества ли инвестира средствата този фонд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
йосиф
преди 13 години
а дали са верни сметките ...не знаеш... но браво на Ангелов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Zashtontcho
преди 13 години
Ето какво казва ББ:Те не са на тези частни пенсионни фондове, които сега казват, че някои ги национализират, това са парите на хората. С огромни режийни разходи на тези фондове. Какво става? 2006, 2008, 2009, преди да дойдем ние, тези частни пенсионни фондове трябва да си поемат и да си плащат пенсиите на т.нар. категорийни работници. Миньори, летци - най-тежките условия на труд, в които работят. Обаче като дойде годината за плащане, те все не са готови.Тези фондове като не плащат, няма смисъл от тях. Да се плащат комисионни и да се финансират свързани дружества с парите на хората - стига толкова. До тук беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
blago72
преди 13 години
още по-голямо напрежение в бизнеса и обществото, които на свой ред ще доведат до задълбочаване на кризата. Прави впечатление същи несериозния и популистки подход към важни решения - т.нар. "данък лукс", изискване на бележка за платени данъци при технически преглед на лек автомобил, административни решения за прехвърляне на активи на фондове към държавни структури. Няма ясна мотивация защо се прави това. Впечатлителността на изпълнителната власт от строителните амбиции на богатите българи не дава никакъв мотив за увеличаване на данъците. Ако целта е да се "накаже" някой, придобил имущество по незаконен начин, предложената мярка може да се тълкува по-скоро като обратното - продажба на индулгенции - плащаш си, за да спиш спокойно.Няма елементарна мисъл колко би струвало издаването на всеки гражданин с лек автомобил (много повече от 1 млн. човека в БГ) бележка, че няма неплатени задължения. Освен чисто административния разход на време и ресурс, разход е и времето на чакащите хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
blago72
преди 13 години
Отново се проявява явно типичното за Бойко Борисов лично и за приближения му кръг лица начин на мислене и действие - погледнете това: http://lex.bg/bg/news/view/39332 Изключително интересн материал, от гледна точка на ПРАКТИКИ,използвани за вземане на важни решения. Вижда се липсата на икономическа обосновка, която е била ЗАКОНОВО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Очевидно, това е било известно на хората, подкрепили предложението, т.е. направен е компромис със закона (умишлено, с пълно разбиране, че това решение ще бъде обявено за противоречащо на закона) предвид някаква цел - събиране на 300-400 милиона лв., липса на средства за детски градини и т.н.Разбирам желанието да се решават наболели проблеми с решения по целесъобразност, включително и противозаконни. Това вероятно обяснява и изказванията по адрес на прокуратурата, съда, знаковите дела...Но! В България текущо няма как да има диктатура, което всичко горе описано означава. Т.е. всички тези мерки в крайна сметка ще доведат до
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
То ако Борисов беше мярката за знание ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Браво на Ангелов. Намери се достоеун български мъж , който открито да покаже на гражданите лъжите на Б.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още