IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за света на парите, с които ни заблуждават филмите

Сюжетът трябва да е увлекателен и драматичен, за да прикове вниманието на зрителя. Множеството истории обаче залъгват хората, че и в живота нещата са като на лента

09:33 | 29.11.10 г.
Митове за света на парите, с които ни заблуждават филмите

Брокери на ценни книжа, счетоводители, милионери – това са чести главни герои в много филми, в които сюжетната линия се върти около финансовите драми в различен аспект. Холивуд обича историите за любов и пари. И ако си мислите, че може да различите истинска сделка от такава с измислени условия, в някои филми са разкрити много образно митовете, свързани с парите и начина, по който хората ги възприемат.

Инвестиционните банкери са богати и груби

Да, може би някои от тях, особено ако имаме предвид Бърнард Мадоф, макар че той не е точно инвестиционен банкер. Истината обаче за средния инвеститор не е черно-бяла, както показват двете серии на холивудския хит „Уолстрийт“ или „Брокери“ (2000 г.).

По-голяма част от брокерите са мъже и жени, които често работят в помещения тип „аквариум“ с много клетки за всеки служител, а работното им място дори не е на Уолстрийт. Истината е, че животът на инвестиционния посредник е доста нормален – голяма част от тях дори не пушат (което означава, че животът им е доста спокоен).

Жените не могат да се справят с управлението на пари

Холивуд често използва стереотипи, за да прави нещата прости, а от цялата тази работа жените излизат с лоша репутация. Богатите момичета обикновено ходят на пазар като героинята на Алиша Силвърстоун в „Баровки“ (1995 г.) или се омъжват заради парите на някого, като героинята на Шарън Стоун във филма „Казино“ (1995 г.).

В „Неприлично предложение“ (1993 г.) героинята на Деми Мур трябва да реши дали да преспи с мъж за пари – сумата е милион долара.

Истината обаче е, че повечето жени ходят на работа всеки ден, изкарват сами парите за прехраната си (и то не с най-древната професия) или са заети с отглеждането на децата си.

Всички богаташи ходят на голф

Типична сцена от филм – детективът, разследващ убийство на богат бизнесмен, отива да разпитва заможните му приятели на голф игрището през уикенда, защото богаташите се събират именно там.

Всъщност 80% от милионерите са създали богатството си благодарение на упорита работа, което означава, че те правят много повече от това, просто да играят голф по цял ден.

Всичко, което му трябва на човек, е късмет

Не е лесно да се живее от заплата на заплата. И холивудските продуценти знаят това много добре. Къде къде по-лесно е да удариш джакпота с печалба от тотото, да спечелиш голямата награда в някое телевизионно шоу или да изтеглиш печелившия билет от лотарията.

Истината обаче е, че такива случайности и прояви на късмет са рядкост. Вероятността да ви удари гръм е шест пъти по-голяма от това да спечелите от лотарията. Скучната действителност показва, че който иска да забогатее, просто трябва да работи упорито и да спестява.

Вселената ще поправи всичките ми финансови несполуки

Алчните хора се сдобиват с пари, но в последствие губят всичко в името на справедливостта – като в „Самотник“ (2009 г.). В края на филма лошият е осъзнал, че трябва да бъде добър и че парите нямат значение и като награда получава желаната работа, парите си и всичко свършва с хепи енд.

Фактите обаче са следните – Бърнард Мадоф е в затвора, някои от жертвите му си върнаха парите, други загубиха живота си, със сигурност имате поне един познат, който търси работа, заплатата ви надали стига за всичко, което искате да правите в свободното си време... и въпреки това гледането на филми с щастлив край е забавно.

Вечният избор – любов или пари

Ако се върнем на „Неприлично предложение“, където героинята на Деми Мур е съблазнена от един милион долара (и Робърт Редфорд разбира се), тя трябва да избира между парите и любовта на съпруга си и независимостта си. Идеята е странна, но Холивуд обича противопоставянето на пари и любов, особено ако двете взаимно се изключват в сюжета. Добър пример за това е и „Джери Макгуайър“ (1996 г.).

В живота милионерите обикновено са женени – което е достатъчно показателно за това, че в живота любовта и парите си съжителстват достатъчно добре, стига да се научите да завъртате капачката на пастата и да спускате капака на тоалетната чиния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още