IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците ще се финансират по нов модел от 2012 г.

Диагностично-свързаните групи трябва да заменят сегашните клинични пътеки като по-ефективен метод за плащане на лечебните заведения

15:37 | 08.12.10 г. 1
Болниците ще се финансират по нов модел от 2012 г.

От 2012 г. болничната помощ в България ще се финансира по нов модел. Според него Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да замени сега действащия механизъм за плащане на болниците чрез така наречените клинични пътеки с нов – този на диагностично-свързаните групи (ДСГ), съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред журналисти днес.

Предложението е записано в Доклад на министъра на здравеопазването за внедряване на нов модел за финансиране на болничната помощ, който беше приет от Министерски съвет днес.

Според експертите промяната във финансирането на лечебните заведения ще доведе до по-справедливо и ефективно изразходване на публичните средства.

При диагностично-свързаните групи заплащането на разходите за лечението се обвързва с пола, възрастта, състоянието на пациентите и придружаващите ги заболявания. Това ще даде на болниците възможност да получават по-адекватно финансиране за разходите, които правят при лечението на всеки отделен случай.

Сега действащия механизъм на клиничните пътеки не отчита тези специфики, а само конкретната диагноза на пациента. Това води до заплащане на едни и същи суми за лечението на различни по тежест случаи, за които болниците реално са похарчили различни средства. Това от своя страна води до свръххоспитализации и генериране на големи задължения.

Въвеждането на новия модел на диагностично-свързаните групи ще струва на държавата 3 милиона лева. Тези средства ще се използват за купуването на необходимото ноу-хау, софтуер, както и за обучение на специалисти за прилагането му.

Методът на финансиране чрез ДСГ е приложен за първи път в САЩ в края на 60-те години на миналия век. В момента той съществува в редица страни като Португалия, Ирландия, Дания, Австрия, Белгия, Франция, Германия и други.

Системата, която ще се адаптира в България, е австралийската. Последната държава, която приложи тази система, е Германия. Системата се смята за една от най-модерните в света и по оценка на експертите тя е най-подходящият модел за приложение в страната ни. Основно преимущество на системата е, че дава възможност за контрол от болничните мениджъри върху икономическата работа на болниците.

Константинов посочи, че в момента България е единствената страна в ЕС, която използва клиничните пътеки за финансиране на болниците и затова е крайно време да се премине към диагностично-свързаните групи.

Идеята за въвеждане на диагностично-свързаните групи като метод за финансиране на болниците е отпреди няколко години, когато здравен министър беше Славчо Богоев. Тогава обаче идеята не се осъществи. Воля за тази промяна нямаше и при следващите няколко министри на здравеопазването.

Ако диагностично-свързаните групи станат факт през 2012 г., то д-р Стефан Константинов ще е първият здравен министър, който на практика започва да прокарва по-съществени реформи във финансирането на болничната помощ, която страда от хронично недофинансиране.

Въпрос на време е да се разбере дали предложението ще остане само на хартия или действително ще започне да се променя системата на здравеопазването у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Браво - звучи добре! Да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още