IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Кибератаките може да създадат „перфектната буря“

Комбинацията координирани кибератаки или киберинцидент по време на друго бедствие може да бъде сериозно притеснение за политиците

17:16 | 17.01.11 г.
ОИСР: Кибератаките може да създадат „перфектната буря“

Атаките срещу компютърни системи вече имат потенциала да причинят глобална катастрофа, но само в комбинация с друго бедствие, сочи доклад на Организацията за икономическото сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Ройтерс.

Проучването, което е част от по-широк проект на организацията с фокус върху възможни „Бъдещи глобални шокове“ като например срив в световната финансова система или пандемия от голям мащаб, посочва, че има много малко единични „киберсъбития“, които биха могли да предизвикат глобален шок.

Като примери за такива се посочват успешна атака срещу един от техническите протоколи, от които зависи интернет, или голямо слънчево изригване, което да унищожи ключови комуникационни съоръжения като сателити.

В доклада пише още обаче, че комбинацията от събития като координирани кибератаки или киберинцидент, който се случва по време на друго бедствие, може да бъде сериозно притеснение за политиците.

„В такъв случай може да съществуват условия за „перфектната буря“, пише в доклада, чиито автори са професор Петер Зомер от London School of Economics и д-р Ян Браун от Oxford University.

Правителствата на различни държави обръщат все по-голямо внимание на киберсигурността.

САЩ се подготвят за киберконфликт и създадоха специална военна част. Великобритания определи кибератаките като една от най-големите външни заплахи през октомври, като обеща да инвестира допълнителни 650 млн. паунда в тази насока.

Междувременно се счита, че развиващи се държави като Китай и Русия я възприемат като сфера, в която могат да оспорят надмощието на САЩ при традиционните оръжия.

Компютърният вирус Stuxnet, който е насочен срещу индустриални системи, и за който се вярваше, че е държавна атака срещу ядрената програма на Иран, се сочи за признак за растящото военизиране на киберпространството.

В събота New York Times съобщи, че вирусът е съвместен американско-израелски проект и е бил тестван в израелска атомна централа.

Проучването заключава, че кибератаките ще бъдат повсеместни в бъдещи войни и кибероръжията „ще се ползват все повече и с все по-голям ефект от идеологически активисти с най-различни убеждения и интереси.“

Истинска „кибервойна“, водена почти изцяло чрез компютърни системи, обаче е малко вероятна, тъй като много критични системи са добре защитени и ефектите от атаките са трудно предвидими, като дори може да се обърнат срещу нападателите, пише още в доклада.

Браун посочва, че приемането на предимно военен подход към киберсигурността е грешка, тъй като повечето цели във важната национална инфраструктура като комуникации, енергия, финанси и транспорт са в частния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още