IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ България иска увеличение на цената на тока за бита с над 17%

ЕВН България поиска увеличение на цената на тока с 5%, Е.ОН - с около 10%

13:41 | 28.02.11 г. 16
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ България иска увеличение на цената на тока за бита с над 17%

ЧЕЗ България, снабдяваща с електроенергия София и Северозападна България, предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да утвърди увеличение на цената на тока за периода от 1 юли 2011 г. до 1 юли 2012 г. средно с 13,12% (за бизнеса и битовите потребители), съобщиха от компанията.

ЧЕЗ предлага увеличението на цената на тока за бита да е на практика с 2,3 ст. на киловатчас, т.е. дневната и нощната тарифа без ДДС да достигнат съответно 16,9 ст./квч и 11,8 ст./квч.

Така увеличението на тока за бита би било с приблизително 17,5%. На практика това означава, че при месечна сметка на тока на даден битов абонат от 40 лв. при евентуално утвърждаване на новата тарифа месечната сметка ще е 47 лв.

Предложението на ЧЕЗ включва увеличение на цената на електроенергията за бизнеса с 1,5 ст./квч без ДДС, т.е. значително по-малко от увеличението на тока за бита.

Мотивите на ЧЕЗ България за исканото огромно по време на криза увеличение на цената на тока, особено за бита, са свързани основно с необходимостта от инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България. От електроенергийното дружество са изчислили, че за посочения едногодишен период тези инвестиции би трябвало да възлизат на 152 млн. лв.

При проверките миналата година ДКЕВР установи, че трите електроразпределителни предприятия не са изпълнили предишната си инвестиционна програма, като най-голямо е неизпълнението на ЧЕЗ, а също при тях е и най-висока годишната печалба.

От дружеството сега допълват, че са им необходими средства за компенсиране на кражбите на електропроводи, както и средства за изкупуване на електроенергийни съоръжения (които те залагаха и преди, без на практика да правят изкупуване), построени от фирми и за присъединяване на съоръжения с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

ЧЕЗ България планира при посоченото повишение на цената на електроенергията общо за едногодишния период приходите на дружеството да достигнат 437 млн. лева.

От ЕВН България, снабдяваща с електроенергия Пловдив и Югоизточна България, вчера също обявиха своето предложение за повишение на цените на електроенергията от 1 юли, което е с 5% за бита и съвсем малко повече за бизнеса.

Това на практика означава, че битов потребител на ЕВН с досегашна месечна сметка от 40 лв., по новите тарифи, ако бъдат утвърдени, би плащал 42 лв. за ток. Приходите, които ЕВН България планира да реализира (при посоченото увеличение на цените) от 1 юли 2010 г. до 1 юли 2011 г. възлизат на 333 млн. лева. От ЕВН България също планират да правят инвестиции в електроенергийната мрежа и да свързват съоръжения с ВЕИ.

Средното увеличение на крайната цена за потребителите от 1 юли 2011 г., което Е.ОН България (Варна и Североизточна България) възнамерява да предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е под 2 стотинки за киловатчас, съобщават от компанията, без да уточняват какъв точно е исканият от тях процент на увеличение на цената. Това означава, че по „груби сметки“, предлаганото увеличение е с около 10%, но не е ясно с колко ще е за битовите и бизнес потребителите. От дружеството допълват, че предлаганото увеличение при нощната тарифа е по-голямо.

В същото време председателят на Управителния съвет на Е.ОН България Гюнтер Шуберт коментира: „Жалко, че ДКЕВР не взе под внимание предложението на Е.ОН България за пълно замразяване на цените през 2010 година. Ако го бяха приели, сега нашето искане за увеличение на цената би било два пъти по-малко”.

Е.ОН България няма да включи в ценовото си заявление предложение за въвеждането на т.нар. „такса мощност“, подчертават от дружеството.

В края на миналата година, във връзка с предложение от ЕВН България за въвеждане на такава такса, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че въвеждането й евентуално може да стане само по предложение и на трите електроразпределителни предприятия. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
brobo
преди 13 години
Искането за увеличение с 17% фактически е увеличение с над 40%, защото цената, на която ЧЕЗ купува тока от НЕК не е променена. Освен това, за да се иска такова увеличение, трябва да се докаже че досега инвестиционната им програма е изпълнена и има нужда от тези инвестиции. Такова нещо няма - Семерджиев им кляка всеки път с номера - няма да им дадем 17%, а само 5%, но тези 5% са фактически около 12% (отново защото не е променена цената на НЕК). Аман от ***. Прав е Волен - трябва да се изметат тези лешояди. Защо най-голямата тайн в тзи държава е формирането на ценицените които плащаме, активна енергия дневна0,08003 лв. за кВтч - (НЕК)активна енергия нощна0,03602лв. за кВтч - (НЕК)добавка зелена енергия0,00303 лв. за кВтч - (ЧЕЗ)пренос през ЕП мрежа0,00964за кВтч - (ЧЕЗ)Достъп до ЕП мрежа 0,00889 за кВтч - (ЧЕЗ)Високоефективно комб. Пр-во0,00219 за кВтч - (ЧЕЗ) ????????Достъп до разпр. мрежа0,00557 за кВтч - (ЧЕЗ)Пренос през разпр.мрежа0,03502 за кВтч - (ЧЕЗ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Браво, браво, браво точно така. Но увеличавайте с повече, че това е много малко аааааааааа. Ние толкова много пари имаме, а Вие господа само с толкова малко ще го увеличите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
Bill-bg
преди 13 години
Защото има кой да им одобрява исканите увеличения..... Затова не трябва да им се одобряват и всичко е Ок. Само че тези от ДКЕВР засега защитават изцяло техните интереси, а не на потребителите. Да ги назначат поне на заплати в тези дружества официално....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Нормално е една фирма да си финансира сама инвестициите...ако няма възможност, да тегли кредит! Ако пак не се справя, да излиза от тоя бизнес! Ако се краде, да се обращат към МВР! Както е за всички нас. С какво те са по привилигировани от другите фирми?! Защо ние да им плащаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
troika
преди 13 години
А аз дочувам, че руските собственици на ЕОН България искат да им се прехвърли вече официално собствеността. Това е предшествано от играта "търсим руски инвеститор за да се отървем от нерентабилно енерго разпределение". Като е нерентабилно, що се натискате? А за инвестициите на енерго разпределителнире дружества - те си искат такса присъединяване, а после ако направят КТП или подстанция - вече е инвестиция, макар, че клиента е платил. Нищо не инвестират, но крият печалби чрез "външни услуги". Пускаш си фактура за "външни услуги" за този месец за 5,000,000лв и ето - печалба няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Защо ще искат увеличение на цената на ел.енергията след като те не са производител. Повишение на цената на ел.енергия може да поиска само НЕК!ЕРП-тата могат да поискат увеличение на таксата за разпределение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
Bill-bg
преди 13 години
Ако им одобрят и 1% увеличение, ще приема че тези хрантутници от ДКЕВР работят против интересите на народа си и на тези, от които се плащат заплатите им. Те имат едно много простичко решение - отхвърляне на исканите увеличения....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
FINTA
преди 13 години
Само една забележка - картелно споразумение няма. Това е държавно регулирана цена. Държавата ни угъзва за повишението на цената на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Цялата работа смърди!!! Ще си стиснат ръцете от 5% до 10 % с ДКВР , някой ще получи тлъста комисионна кеш, в брой или на ръка, а ние потребителите-народа ще го ядем! Again !!!!! Трябва сериозно да се помисли за разваляне на договора с ЧЕЗ...който го направи за него ще гласувам!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
superchampion
преди 13 години
Тия още ли не са ги национализирали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още