IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света

Според Митко Хитов инфлацията в САЩ е 10%, а безработицата 22%

17:00 | 22.04.10 г.
Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света

Инфлацията в САЩ в момента не е близо до нулата, а около 10%, а безработицата не е 9%, а 22%, заяви Митко Хитов на лекция във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) на тема Глобалната криза. Хитов е докторант във ВУЗФ, асистент в катедра „Маркетинг и стратегическо планиране” на УНСС, управител на фирми в сферата на услугите.

Данните са на база използваните допреди няколко години статистически методологии в САЩ, уточни Хитов, като даде пример, че ако „някой дълготрайно безработен продаде стария си шкаф чрез интернет, за да си купи хляб, статистиката ги включва в графата на работещите като частни предприемачи“. Статистическата методология в САЩ е била изменяна на два пъти в последните десетилетия, каза той.

Когато говорим за БВП на България, трябва да е ясно, че част от него е оценка на сивия сектор, която в момента е 18% и е твърде вероятно да се повиши до към 25%. Дори в някои западни икономики се включват проституцията и наркотрафикът, за да се постигнат обществено-приемливи стойности на БВП, заяви Хитов пред студентите.

Намираме се в ситуация на нестабилност, несигурност, недоверие към бизнеса, недоверие във възможността на финансовите организации да генерират идеи и да решават проблеми, заяви пред аудиторията доцент Боян Дуранкев, преподавател по маркетинг и стратегическо планиране в УНСС, СУ, НБУ и ВУЗФ.

Цунамито на кризата идва с огромна сила към България и ще я удари в края на май тази година, пък заявява професор Димитър Иванов от Лондон в писмо, предназначено да да бъде прочетено на лекцията във Висшето училище по застраховане и финанси.

Според проф. Красимир Петров, преподавател в Сингапурския държавен университет, кризата в България е дошла в резултат на грешки в последните 6-7 г. под формата на имотен балон, безумна кредитна експанзия, колосални външнотърговски дефицити и смазващ външен дълг. Според Петров най-рано ще се оправим през 2014 г., като единственото решение е орязване с 30-40-50% на държавния бюджет и намаляване на данъците с 50%.

Доцент Дуранкев уточни, че рецесия е временен спад на БВП, увеличаване на безработицата и други негативни тенденции, докато депресията е устойчив и продължителен икономически спад. Финансовата криза е рязко намаляване на стойността на дериватните финансови инструменти.

Повечето кризи според него се обуславят като банкови кризи, а терминът често се употребява при спукването на балоните на фондовите пазари.

Дуранкев обобщи, че след 2008 г. според Филип Котлър настъпва ерата на хаоса.

Котлър говори за турбулентни полета, които създават несигурност и невъзможност за предсказуемост, затова новото нормално състояние е не просто криза, а турбулентност.

Една от причините за кризата са деформациите в мисленето, като най-големият враг е широко пропагандираната особено в САЩ, „теорията за позитивното мислене“. Ако мислиш позитивно, всичко добро ще стане, като тази теория е голям проблем, сподели мнението си Дуранкев.

Например Freddie Mac казваше, че може да нямаш доходи, но, ако мислиш позитивно, ти правиш инвестиция, купувайки жилище с ипотека за 1400 долара на месец, когато вземаш само 1500 долара. Това позитивно мислене изгони милиони от домовете им. Здравословното мислене трябва да заработи, смята доцентът.

GM например вярваха, че на хората им трябват автомобили, а не превоз от точка А до точка Б, както ние в София приемаме метрото, посочи преподавателят.

Дали кризата е системна или чисто финансова и дали минаваме към общество от типа на Биг Брадър и Листопад, попита Дуранкев и отговори, че засега сигналите са повече за системна криза.

Според Карл Маркс, кризите са перманентно състояние на капиталистическите икономики, като богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни, като Маркс заявява, че много от кризите са умишлено предизвикани.

Според президента на САЩ Барак Обама титаните на Уолстрийт продължават да злоупотребяват с чужди средства. Големите банки и кредитни дружества трупат милиони, а огромен брой представители на средната класа, които винаги са играли по правилата, едва си плащат сметките. Барак Обама говори същото, както Фидел Кастро в книгата си от преди 30 години, смята още Дуранкев.

Според френския президент Саркози се намираме в „криза на глобализацията, защото глобализацията дерайлира от момента, когато бе прието, че пазарът винаги има право“.

Но ние знаем, че пазара не винаги има право, апострофира Дуранкев, като конкретизира, че дори с пари не можеш да си купиш част от Луната или официално да имаш роб.

„България не е добро място за инвеститори, които мислят като колонизатори от 18-ти и 19-ти век”, цитира той премиера Бойко Борисов, което според Дуранкев е „в унисон с модерното говорене по света“.

Според Пол Кругман инвестиционните банки трябва да бъдат оставени да фалират, а според Джоузеф Стиглиц трябва да има орган с повече правомощия от сегашните, като е нужен глобален орган, а изходът от кризата се вижда най-рано през 2013 г.

Но нека има и позитивно мислене, „От това тримесечие излизаме от кризата. Вече има такива сигнали”, каза още преподавателят, цитирайки финансовия министър Симеон Дянков.

Според Митко Хитов пък САЩ предписват рестриктивни мерки на всички страни по света, а самите те се стремят да харчат. Също така на всички препоръчват глобализация, а Германия, Франция, Великобритания и САЩ са най-протекционистичните страни.

Хитов цитира Пол Кругман, според когото валутните бордове са начин метрополиите да управляват паричната политика в колониите си, като според него валутният борд дава предимство на вносителите пред износителите.

Предпоставките за кризата са заложени през 80-те години на миналия век, когато ФЕД започва да сваля лихвите от близо 20% през 1981 г. до близо 0% в момента, с цел да стимулира потребление, което да осигури инвестиции в нови технологии с цел борба с бившия социалистически блок. Този тип икономика обаче e трябвало да бъде изоставен около 1995 г.

Материалите от изследването му и много други източници и мнения са публикувани в блога на Хитов Krizata.Blog.bg, който има над 110 000 прочитания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още