IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната отстъпи за пореден път през октомври

Годишният ръст на широкия паричен агрегат М3 е останал 2,5% през месеца според данните на ЕЦБ

16:56 | 27.11.14 г.
Кредитирането в еврозоната отстъпи за пореден път през октомври

Кредитирането на фирмите и домакинствата от еврозоната се е свило за пореден път през октомври според последните данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), предава WBP Online.

Oтпуснатите заеми за частния сектор са спаднали с 1,1% спрямо същия период година по-рано през десетия месец, свивайки се съвсем леко по-малко спрямо отстъплението с 1,2% през септември.

ЕЦБ също така съобщи, че годишният ръст на широкия паричен агрегат М3 е останал стабилен на ниво от 2,5% през октомври след сходното разширение през септември. Тенденцията като цяло е положителна след покачванията с 2% през август, с 1,8% през юли, с 1,6% през юни, с 1,1% през май и с едва 0,7% през април.

"Последните данни за паричното предлагане и кредитната дейност на банките донесоха известен комфорт на ЕЦБ, но едва ли облекчават натиска за по-нататъшни действия", заяви Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight.

"Най-доброто, което може да се каже е, че спадът на годишна база на банковите кредити за бизнеса се е забавил, докато нарастването на паричното предлагане се е повишило от своите дъна", посочи той.

Заемите за бизнеса, коригирани спрямо продажбите и секюритизацията, са спаднали с 3 млрд. евро, докато кредитите за домакинствата са се увеличили с 5 млрд. евро през отчетния месец.

"Въпреки последните коментари на Марио Драги ЕЦБ едва ли ще предприеме допълнителни стимулиращи действия на своето заседание на 4 декември. Всякакви значителни нови инициативи изглежда много по-вероятно да се случат в първите месеци на 2015 г. ", допълни Арчър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още