IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания

Причината е отслабване на икономическата активност вследствие на излизането от ЕС и засилване на натиска върху бюджета

09:40 | 23.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към Лондон. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody's понижи късно в петък дългосрочния рейтинг на британския дълг от Аа1 до Аа2 със стабилна перспектива, предава Ройтерс.

Причината е несигурността, свързана с Brexit, пише в комюнике на агенцията.

Агенцията отбелязва, че се притеснява от "вероятното влошаване на стабилността на британската икономика в средносрочен план поради изтеглянето от ЕС". Освен това тя се опасява от засилване на натиска върху британския бюджет поради отслабване на икономическата активност вследствие на излизането на Великобритания от ЕС. 

Според агенцията перспективата за рейтинга е „стабилна“ като цяло. Това означава, че в близко бъдеще няма да настъпи по-нататъшно влошаване на оценката на кредитоспособността. Дори и след понижението Великобритания продължава да се счита за подходящо място за сигурни инвестиции, т.е. разполага с инвестиционен рейтинг.

Правителството на Обединеното кралство заяви в първата си реакция, че оценката на Moody's се базира на данни, които са остарели и нерелевантни.

Няколко часа преди обявяването на решението на агенцията премиерът Тереза Мей се изказа много красноречиво по темата за Brexit във Флоренция, Италия. Инвеститорите на финансовите пазари бяха разочаровани, тъй като изказването на Мей не донесе много новини. Още през деня британският паунд беше подложен на натиск. След като рейтингът бе понижен, стойността му отново спадна значително с половин процент и достигна дневен спад до 1,3451 щатски долара. Паундът падна рязко и спрямо еврото.

Всичко за темата Brexit четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още